Nieuws

Published on oktober 5th, 2017 | by info@corporatiebouw.nl

0

Nieuwe hollewanddoos van ABB brandwerend en energiezuinig

Bij brand telt elke seconde. Dus moet branddoorslag naar een andere ruimte zo lang mogelijk worden voorkomen. Niet alleen zijn daarvoor brandwerende wanden en deuren nodig, ook hollewanddozen spelen een belangrijke rol. De nieuwe HW52-F hollewanddoos van ABB voldoet aan alle eisen van brandwerendheid, energiezuinigheid en geluidsisolatie.

De regels voor brandwerende en woningscheidende wanden zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Maar dat geldt niet voor de toepassing van inbouwdozen. Hiervoor is een opening in de wand nodig en die vormt veelal de zwakke plek in de totale constructie. Bij brand zorgt zij voor een versnelde doorslag van rook en vuur naar de ruimte ernaast. Een holle wand die volgens de instructie van de fabrikant 60 minuten brandwerend is, kan door de plaatsing van een inbouwdoos zo verzwakken dat de brand veel sneller doorslaat.

Combinatie controleren
Ook al zijn de afzonderlijke componenten brandwerend, de combinatie ervan hoeft dat niet te zijn. Daarom is het van groot belang om dat vooraf te controleren. De installatiedozen moeten bijvoorbeeld zijn getest in het betreffende type holle wand. Vanzelfsprekend moet aan de geteste toepassingsgebieden worden voldaan. Als bij de inbouw van het schakelmateriaal alle aanbevelingen worden opgevolgd, voldoet de brandwerendheid van de wand aan de eisen van het bouwbesluit.

A-gipsplaat
Naast de combinatie van wand en inbouwdoos, is het type gipsplaat een cruciale factor. De populaire A-plaat is vaak al voldoende als dubbele beplating voor 60 minuten brandwerende wanden. Maar een verzwakking, door bijvoorbeeld het plaatsen van een wanddoos, maakt het moeilijk om aan de eisen te voldoen. Juist die garantie geeft ABB, omdat zij de combinatie tussen HW52-F en A-gipsplaat uitgebreid heeft laten testen door een onafhankelijk laboratorium.

 Over ABB
ABB is een vooruitstrevende technologieleider op het gebied van laag- en middenspanningsproducten, power grids, industriële automatisering, robotica & motion. Actief in meer dan 100 landen en met circa 132.000 medewerkers in dienst, biedt het concern oplossingen voor klanten in de bouw, industrie, transport & infra wereldwijd. Met maar liefst 125 jaar ervaring op het gebied van innovatie, richt ABB zich nu op de toekomst van de industriële digitalisering en is het de drijvende kracht achter de energie- en industriële revolutie 4.0.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
 • Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief

 • Laatste Artikelen

 • Uitgever

  Spoor & Partners
  Postbus 20
  2040 AA ZANDVOORT
  Passage 17
  2042 KS ZANDVOORT
  023- 5740881
  contact@corporatiebouw.nl

X