Nieuws

Published on februari 17th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

1.000ste woning corporatie Dunavie voorzien van zonnepanelen

Sinds 2014 werkt Dunavie aan het programma Dunergie. Hiermee worden ruim 2.500 huurwoningen duurzamer gemaakt. Dunergie is een knipoog naar de woorden Dunavie, Duurzaamheid en Energie. De woningen worden zonder huurprijsverhoging voorzien van dakisolatie, dubbele beglazing, spouwmuur isolatie enzovoorts.

Afgelopen week is de 1.000ste woning voorzien van zonnepanelen. Een mijlpaal. Daarmee liggen er inmiddels bijna 7.500 zonnepanelen op de daken van huurders van Dunavie. Huurders kunnen voor een kleine meerprijs per maand kiezen voor zonnepanelen. Ze beginnen direct met besparen op energiekosten, omdat Dunavie in de aanschaf investeert. Een duidelijke win-win voor huurders.

‘Het is onze taak verduurzaming te versnellen’
Manager vastgoed Lonneke Kienhuis is fan van de verduurzaming. ‘Veel van onze woningen komen uit de naoorlogse tijd, de jaren ’50 en ’60. Het nadeel is dat deze niet zo goed geïsoleerd zijn. Vanuit de overheid en onze eigen #Dunavisie -het ondernemingsplan- werken we hard richting een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050. Het is echt onze taak als corporatie om verduurzaming te versnellen. Met onder andere het programma Dunergie investeren we fors in het verduurzamen van bestaande woningen. Daarmee verhogen we het comfort en verlagen we de energielasten van onze huurders. Onze huurders merken dit direct na uitvoering van de werkzaamheden. Dit komt de betaalbaarheid ten goede, en dat is voor ons erg belangrijk’.

Het Witte Hek zit er warmpjes bij
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft samen met aannemer Heembouw de opdracht gekregen de buurt Het Witte Hek aan te pakken. Het werk is op dit moment in volle uitvoering. Uitvoerder Robert-Jan Nijgh van Coen Hagedoorn vindt verduurzamen een dankbare taak. ‘Je ziet dat de huurders het mooi vinden dat hun woning wordt aangepakt. Van kennissen uit de buurt horen ze de verhalen dat het in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Als ze horen dat de kosten vaak dalen, staan ze helemaal te juichen. Voor ons als aannemers is het een gave klus. We zorgen voor een complete dakvernieuwing waarbij we alles direct isoleren, maar ook het plaatsen van zonnepanelen en het aansluiten ervan is een mooie job. Dat uitgerekend wij de 1.000ste woning mogen voorzien van panelen plaatsen is natuurlijk super gaaf!’.
 

Huurders enorm blij!
Een van de inwoners van de buurt het Witte Hek, woont in de 1.000ste woning met zonnepanelen. Deze mevrouw is al 40 jaar huurder bij Dunavie. In haar woning aan de Jan van Galenstraat woont ze nu 11 jaar. Sinds 2 weken is het voorzien van dakisolatie, nieuwe goten, nieuwe dakpannen en ze komt haar woning in via een nieuwe voordeur. ‘De schilders hebben meteen het schilderwerk buiten in orde gemaakt. Ik heb gekozen voor zonnepanelen, 6 stuks maar liefst. Dunavie heeft meteen een nieuwe HR combiketel geïnstalleerd, kortom ik zit helemaal in het nieuw. Ik ga hier nooit meer weg’. Even verderop treffen we het echtpaar Kuijt, eveneens al 40 jaar huurder. Ze maken hand in hand een ommetje. In deze buurt voelen zich zo thuis, dat ze hier nooit meer weg willen. Zeker na de aanpassingen die zijn gedaan aan de woning, voelen ze zich als een vis in het water. ‘De overlast is even doorbijten, maar uitvoerder Robert-Jan is echt een fijne vent, je kunt altijd bij hem binnen stappen. Coen Hagedoorn en Dunavie hebben dit heel goed aangepakt!’.

Niet alleen een fijn nest voor huurders
Werk met werk combineren is efficiënt en beperkt de overlast. Als er toch gewerkt wordt, dan maar meteen doorpakken. Projectleider van Dunavie Theo van Velzen legt uit: ‘We creëren ook direct mogelijkheden voor een betere biodiversiteit. Zo hebben we nestkasten in de gevels gemetseld voor mussen. Bij het vervangen van de dakpannen, hebben we de onderste 3 lagen vrijgehouden met speciale kunststofdelen, zo kunnen de vogels ook veilig nesten kunnen maken onder de dakpannen, zonder voor overlast te zorgen bij de bewoners’.

Weten of uw huurwoning van Dunavie in aanmerking komt voor verduurzaming?
Op de speciale website dunavie.nl/projecten/duurzaamheid/dunergie​​​​​​​ is een complete lijst terug te vinden van alle woningen die worden aangepakt. Inmiddels is het programma al voor 70% gerealiseerd. Wilt u weten of uw woning onderdeel is van Dunergie, bekijk dan de lijst op de website. Bent u benieuwd of zonnepanelen op uw woning geplaatst kunnen worden? Bekijk dan de website: degroenekeuzevan.dunavie.nl

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X