Nieuws 20 woningen gemaakt van gerecycled materiaal

Published on april 2nd, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Het kán: van afvalplastic naar woning

Woningcorporatie Parteon, stichting Clean2Anywhere en gemeente Zaanstad gaan samen 20 woningen produceren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. De woningen worden volledig gebouwd op de productielocatie, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De woningen zijn geheel verplaatsbaar en méér dan CO2-neutraal.

De afgelopen maanden is een samenwerking opgezet tussen Clean2Anywhere, Parteon, Werkom en de gemeente Zaanstad. Doel van deze samenwerking is om in Zaanstad een productielocatie te openen waar modulaire woningen uit afval worden geproduceerd (bestemd voor starters en spoedzoekers) door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is haalbaar door mensen kleine, behapbare taken te geven, zodat ieder zijn of haar talent kan benutten. Clean2Anywhere huurt voor de productie van de woningen een loods van Parteon, op het Chromosterrein in Krommenie.

Directeur-bestuurder Monique Kwaak van Parteon: “Het mooie van deze tiny houses is dat ze bestaan uit gerecycled materiaal en grotendeels zelfvoorzienend zijn. De woningen zijn relatief licht en kunnen daardoor zonder paalfundering relatief eenvoudig geplaatst worden. Wij kijken uit naar de eerste plaatsingen van de woningen. Dit is ook een mooie oplossing voor wonen op het erf of in de achtertuin voor jongeren, of in de vorm van een kangaroowoning voor ouderen.’

Wethouder Harrie van der Laan van Zaanstad: “Modulaire woningen kunnen snel gebouwd worden. Er is woningnood en die vraagt om snelle oplossingen. Door woningen te maken vanuit afval geven we ook vorm aan de klimaatdoelen. Deze oplossing is innovatief, duurzaam én sociaal. Daarom willen we deze waardevolle productieketen naar Zaanstad halen.”

Lees ook: vorig jaar sloot Parteon het project ‘Het Blok’ af.

Méér dan CO2-neutraal

De woningen zijn duurzaam in alle opzichten. Zo worden ze volledig van gerecycled materiaal gemaakt. Clean2Anywhere bouwde eerder al schepen en tiny houses gemaakt van afvalplastic en (sloop)hout en maakt nu de overstap naar complete woningen – die ondanks dat ze verplaatsbaar zijn voldoen aan het permanente bouwbesluit. De materialen worden op zo’n manier gekozen en gebruikt dat de woningen netto bijdragen aan opslag van CO2-uitstoot, met een negatieve CO2-uitstoot als resultaat. Ook krijgen de woningen na plaatsing zonnepanelen op het dak.

Clean2Anywhere founder Edwin A. ter Velde: “De verandering naar een duurzame en inclusieve leefomgeving is moeilijk. Er is niet zoiets als een handleiding dus hoe moet je dit aanpakken? Nou, flink experimenten vinden wij bij Clean2Anywhere om zo de schone route te ontdekken. Want als je steeds doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd al kreeg. Een van onze ontdekkingen is dat we in staat zijn een circulair modulaire woningen te bouwen met mensen die daar totaal niet voor zijn opgeleid en dat doen met de inhoud van je kliko. Je mag best weten dat ik heel trots ben op de prestaties die onze stichting vanuit een maatschappelijk belang levert.”

https://www.parteon.nl/over-parteon/actueel/nieuws/nieuwsbericht/het-kan-van-afvalplastic-naar-woning


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X