Nieuws afronding transformatie van Burgemeesterswijk Maassluis

Published on november 9th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Afronding Burgemeesterswijk in Maassluis ingezet met 126 nieuwbouwwoningen

De afronding van de transformatie van de Burgemeesterswijk in Maassluis, van jaren ‘60 flatwijk tot een moderne, duurzame en groene woonwijk is van start. Woningcorporatie Maasdelta heeft – uit een selectie van vijf plannen – het plan van bouwende projectontwikkelaar VORM geselecteerd als eerste deel van de laatste fase van de inclusieve woonwijk. Eind 2025 / begin 2026 start de realisatie van twee woontorens met 84 appartementen en 24 grondgebonden woningen. Alle huurwoningen worden betaalbaar, in een combinatie van sociale- en middeldure huur. Naast de selectie voor de realisatie verkoopt Maasdelta een ontwikkellocatie, gelegen in hetzelfde plangebied waar 18 grondgebonden koopwoningen worden ontwikkeld in de vrije sector.

De afgelopen circa twintig jaar heeft de in Maassluis West gelegen Burgemeesterswijk een transformatie ondergaan. De gebiedstransformatie staat in het teken van het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk én het vernieuwen van het eenzijdige woningaanbod. VORM geeft met het winnende plan “Burgemeester van Baken” invulling aan het sluitstuk van de gebiedstransformatie, met de nadruk op sociale huur.

Meer sociale huurwoningen

René de Groot, bestuurder bij Maasdelta Groep: “Sinds 2005 is een groot deel van de Burgemeesterswijk in Maassluis vernieuwd. Galerijflats en grasvelden maakten plaats voor een aantrekkelijke omgeving met vooral laagbouw en tuinen. Het plan van VORM als eerste deel van de laatste fase sluit hier op aan met een focus op betaalbaar wonen. Een nieuw gebied dat in balans is, maar waar in deze tijd van schaarste op de woningmarkt meer sociale huurwoningen worden teruggebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was.”

Lees ook: in augustus leverde Maasdelta 12 eengezinswoningen op in Wilgenrijk.

Natuurbeleving tot aan de voordeur

De grondgebonden woningen, naar ontwerp van Schippers Architecten, en de appartementen met een gevelontwerp van Architecten van Mourik, worden gerealiseerd aan een groene, parkachtige zone. De woningen worden opgeleverd met warmtelussen, in combinatie met een warmtepomp. “Zo realiseren we betaalbaar wonen met een natuurbeleving tot aan de voordeur. De openbare ruimte biedt gelegenheid tot spelen en ontmoeten. Zo verrijken we de woonkwaliteit van de bewoners en omwonenden. Het totaalplaatje klopt hier: duurzaam, leefbaar, betaalbaar én slim”, vertelt Hans Meurs, CEO VORM.

Sloop en nieuwbouw

Het terrein waar de twee nieuwe woontorens verrijzen is nog bebouwd met een galerijflat uit de jaren 60. Deze wordt gesloopt. Hierover heeft Maasdelta de huurders geïnformeerd en helpt iedere bewoner met het vinden van een vervangende huurwoning. Nadat de laatste bewoner een nieuw onderkomen heeft gevonden, wordt de sloop gestart en het terrein bouwrijp gemaakt. VORM Bouw realiseert de 126 koop- en huurwoningen. Ronald Snoek, directeur VORM Bouw vertelt: “We hebben gezocht naar een optimale constructieve opzet, waarmee we de hoeveelheid beton kunnen verminderen en we de bouwtijd kunnen versnellen. Dit vermindert bovendien de milieubelasting.”
In 2025 starten de sloopwerkzaamheden. Naar verwachting start VORM Bouw met de realisatie van “Burgemeesters van Baken” eind 2025 / begin 2026. Oplevering vindt naar verwachting medio 2027 plaats.

www.maasdelta.nl


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X