Artikelen een appartementengebouw met veel aandacht voor sociale veiligheid

Published on april 6th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Huisvesting voor kwetsbare doelgroep 

In IJsselstein realiseerde De Tussenvoorziening een appartementengebouw met veel aandacht voor sociale veiligheid, duurzaamheid en zichtbaarheid.

“Ontroerend hoe dankbaar mensen zijn”

Op het moment dat je dakloos wordt, valt de grond onder je voeten weg. Als je niets meer over lijkt te hebben, kan een huisvesting met begeleiding je helpen om weer op te krabbelen, als de tijd er rijp voor is. Op de locatie Wubbo Ockelshof 1 t/m 30 in IJsselstein geeft een gebouw de veiligheid en de basis die hiervoor nodig zijn. Elsbeth Spoor van De Tussenvoorziening en Kübra Çagdas van Kokon Architectuur & Stedenbouw vertellen wat het gebouw, naast de belangrijke maatschappelijke functie, zo bijzonder maakt.

De impact die De Tussenvoorziening maakt is voor Spoor een bron van energie: “Wij komen in actie voor mensen in Utrecht en omstreken, die het in hun eentje niet redden. Ze zitten in verschillende situaties. Zo zijn er mensen die wegens huurschulden uit huis werden gezet, door scheidingen geen fundament meer hebben of door een andere reden een steuntje in de rug en begeleiding nodig hebben.”

Openbare en privézone

In het ontwerp voor het nieuwe appartementengebouw was onder meer aandacht voor sociale veiligheid, duurzaamheid en zichtbaarheid. Er zijn 21 gezinsappartementen, drie gezinsappartementen voor langdurig wonen en vier gesplitste appartementen die huisvesting geven aan de kwetsbare doelgroep. Çagdas over het ontwerp: “We creëerden een openbare en een privézone, met duidelijke verschillen in eigenschappen. Zo stond sociale veiligheid centraal in zowel de openbare zone als het privégebied. We willen in laatstgenoemde ook voor een fijne en huiselijke sfeer zorgen.”

Om ervoor te zorgen dat het appartementengebouw decennialang gebruikt kan worden, werden diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. “Alle woningen hebben een bodemwarmtepomp”, geeft Çagdas aan. “Daarnaast zijn ze voorzien van een warmteterugwinninginstallatie (wtw). Voor de opwekking van duurzame energie maken we gebruik van 163 zonnepanelen.” Op het gebied van materialisatie en esthetiek is gekozen voor metselwerk in twee verschillende kleuren voor de buitenste gevels.

Aantrekkelijke plek

Volgens Spoor is de impact die het gebouw maakt op de bewoners inmiddels al duidelijk: “Het is ontroerend om te ervaren hoe dankbaar mensen zijn voor de huisvesting die ze hier krijgen. Ze vinden de woningen en de inrichting ervan erg mooi en voelen zich op hun plek. Omdat het een aantrekkelijke plek is om te wonen, merken wij dat bewoners zich beseffen dat ze het waard zijn. En op den duur kunnen ze misschien weer op zichzelf wonen en leven. Het is bijzonder om te beseffen dat dit gebouw, met zijn uitstraling, duurzaamheid en veiligheid, daar een steentje aan kan bijdragen.”

Spoor: “De zichtbaarheid is heel hoog, met tegelijkertijd voldoende privacy”
Spoor: “De zichtbaarheid is heel hoog, met tegelijkertijd voldoende privacy”

Dit artikel verscheen in aangepaste vorm in het digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. Lees meer op: https://www.stedebouwarchitectuur.nl/magazine

Tags: ,


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X