Nieuws

Published on juli 1st, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Biobased dakisolatie in Area-woningen

Deze maand zijn de isolatiewerkzaamheden van 12 woningen aan de Bertrandhof in Uden afgerond. De daken van deze woningen zijn geïsoleerd met tarwestro. Samen met aannemer Caspar de Haan is dit eerste project van Area waarbij biobased isolatiemateriaal is gebruikt.

Biobased

Tarwestro is het stro wat overblijft na de oogst van graan. Normaal is dat voor een boer een overblijfsel dat als bodemverbeteraar wordt gebruikt, maar nu een hele andere, belangrijke bestemming krijgt. Het stro wordt als isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak ingeblazen.

De unieke eigenschap van dit biobased isolatiemateriaal is een bijzonder goed binnenklimaat; in de zomer koel en in de winter warm. Het heeft een Rc-waarde van 3,78 en de verwachting is dat dit nog hoger wordt als het gecertificeerd is. Én het maakt verschil in de hoogte van de energierekening van de bewoner.

Van Land naar pand

Area wil doorpakken naar een meer circulaire wereld, zoals we in ons Koersplan aangeven. Hierin zeggen we dat we streven naar 30% biobased materiaalgebruik in 2030. En onlangs hebben we de intentie met Building Balance getekend om in 2028 100% biobased isolatiemateriaal te gebruiken.

Samen met boeren, aannemers en corporaties in Oost-Brabant verkennen we de mogelijkheden om gewassen te laten groeien en daarna te verwerken tot isolatiemateriaal. Door isolatiemateriaal rechtstreeks van het land te halen, isoleren we niet alleen duurzaam, maar zorgen we ook voor een financieel gezonde lokale keten zonder afval.

Stimuleren

Jan van Vucht, directeur/bestuurder: “Woningcorporaties zijn grote opdrachtgevers en kunnen de markt enorm stimuleren om woningen met natuurlijke materialen te bouwen en te verduurzamen. Samen met boeren, aannemers en woningcorporaties blijven we doorgaan met het verkennen van nieuwe mogelijkheden.”

Om duidelijk te maken hoe het isoleren van daken met stro in zijn werk gaat, is er een filmpje gemaakt. Via deze link kan het worden bekeken.

Bron


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X