Nieuws

Published on januari 29th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Brabantse corporaties bundelen krachten om sneller en goedkoper sociale huurwoningen te realiseren

Dertien woningcorporaties in Zuidoost Brabant bundelen hun krachten bij de realisatie van duizenden gestandaardiseerde sociale huurwoningen. Met de pilot hopen de woningcorporaties een oplossing te vinden voor de krapte op de woningmarkt.

Het doel van de samenwerking van de woningcorporaties en negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) is om tot een goedkope gestandaardiseerde huurwoning te komen.

Met de pilot Standaard Sociale Huurwoningen willen de betrokken partijen lagere bouwkosten en een versneld bouwproces realiseren. Hierdoor kunnen de woningcorporaties in relatief korte tijd meer betaalbare, duurzame en sociale woningen beschikbaar stellen voor huurders.

Woningen en appartementen
Ontwikkelaars Heijmans (de eengezinswoningen) en BAM Wonen (de appartementen) hebben de opdracht gekregen om deze sociale huurwoningen te realiseren. Het gaat om zowel eengezinswoningen als appartementen voor 1 of 2 personen.
De komende vijf jaar zullen er per jaar 200 tot 250 gestandaardiseerde sociale huurwoningen gebouwd worden in negen gemeente uit het Stedelijk Gebied Eindhoven waaronder Eindhoven, Veldhoven en Helmond.

Unieke pilot
Bas Sievers, directeur-bestuurder van de Helmondse woningcorporatie Woonpartners, spreekt van een voor Nederland unieke pilot: ‘Met deze bijzondere samenwerking hebben we de toekomst van de woningbouw in handen. Samen kunnen we sociale huurwoningen betaalbaar houden en krijgen we de kans om ons woningbestand uit te breiden.’

Krapte op woningmarkt
Door de economische ontwikkeling in het SGE is er de laatste jaren sprake van een sterke huishoudensgroei en daarmee een groeiende krapte op de woningmarkt. Om betaalbaar wonen toegankelijk te houden, staan woningcorporaties voor de opgave om de komende jaren duizenden duurzame, sociale huurwoningen te realiseren.

Voor veel corporaties is er echter beperkte ruimte om te investeren in nieuwbouw door de maximale sociale huurprijs, rente-aflossingen en een jaarlijkse verhuurdersheffing. In de pilot gaat dat anders en is het doel juist lagere bouwkosten en een versneld bouwproces.

Voldoende keuzemogelijkheden
Er wordt uitgegaan van een gestandaardiseerde woning, waarbij de woningcorporaties nog voldoende keuzemogelijkheden hebben voor wat betreft de gevelbekleding en kleur stenen, zonder dat dat ten koste gaat van de prijs. De woningen kunnen, indien gewenst, tegen een meerprijs nul-op-de-meter gebouwd worden.

De meewerkende woningcorporaties zijn: Woonbedrijf, Woonpartners, Wocom, Sint Trudo, Volksbelang, Compaen, Bergopwaarts, Woningbelang, Woningstichting de Zaligheden, Goed Wonen, Thuis, Helpt Elkander en Wooninc.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X