Nieuws

Published on juni 3rd, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Accolade heeft primeur: circulair slopen aan de Wietske Tademalaan

Wij bouwen zestien energiezuinige, gasloze huurwoningen aan de Wietske Tademalaan 1 t/m 29 in Joure. Ze komen in de plaats voor de verouderde vijftien woningen uit 1960. Bewoners werden nauw betrokken bij de plannen. Het werk door Van der Wal Sloopwerken startte deze week. De woningen worden op een circulaire manier gesloopt. Dit houdt in dat de materialen van de woningen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het is de eerste keer dat wij op deze manier woningen afbreken.

Waarom circulair slopen?

Duurzaamheid is belangrijk voor ons. De vraag naar grondstoffen is zo groot dat er een tekort dreigt. De overheid wil dat er in 2030 vijftig procent minder primair grondstofverbruik is. De keuze om de woningen aan de Wietske Tademalaan circulair te gaan slopen was dan ook snel gemaakt. Het past naadloos binnen onze duurzaamheidsambities.

Wat is hoogwaardig hergebruiken?

De oude woningen bestaan uit veel grondstoffen die goed opnieuw gebruikt kunnen worden. We spreken eigenlijk ook niet van slopen maar van demonteren. Oude bouwmaterialen worden ‘hoogwaardig’ hergebruikt. Dat betekent dat een keuken ergens anders weer als keuken gebruikt wordt. Net als kozijnen en trappen. Dit is niet voor alle onderdelen mogelijk. Soms krijgen de bouwmaterialen een andere toepassing.

Wat voor woningen bouwen we terug?

We bouwen zestien zeer energiezuinige, gasloze huurwoningen. De huizen krijgen twee slaapkamers en een tweede toilet op de verdieping. De oppervlakte van de woning wordt ongeveer 65m2. Ook komen er extra parkeerplaatsen. De huurprijs blijft onder de huurtoeslaggrens. Het energielabel wordt A++. We kiezen er steeds vaker voor om huurders zoveel mogelijk te betrekken bij plannen. De bewoners die aangaven terug te willen keren naar de nieuwbouw konden meedenken met de plannen.

De planning

Van der Wal Sloopwerken start in week 21 met het werk. Dit duurt ongeveer zes weken. Wanneer de nieuwbouw precies start is nu nog niet bekend. Meer over het project staat op

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X