Nieuws

Published on januari 9th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Alwel: alle sociale-huurwoningen in Breda energieneutraal

Alle sociale huurwoningen in toekomstige projecten in Breda worden in principe energie-neutraal gebouwd. Het betekent niet dat het per se allemaal zogeheten nul-op-de-meter woningen worden. “Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld het energiebedrijf uitsluitend groene stroom levert, waardoor het in breder perspectief dan toch energie-neutraal is,” aldus bestuurder Tonny van de Ven van woningcorporatie Alwel.

Van de Ven zei dat maandag op een bijeenkomst in Geeren-Zuid waar Alwel veertien duurzame sociale huurwoningen bouwt aan de Leeghwaterstraat. Het zijn de eerste nul-op-de-meter (NOM) woningen die door een corporatie in Breda worden gerealiseerd.

Breda kent nog weinig echte NOM-woningen. Er zijn enkele aparte particuliere initiatieven en vorig jaar werden in Prinsenbeek de eerste projectmatige NOM-woningen in gebruik genomen in project Lavas (met in totaal zo’n 25 koophuizen).

Geen energiekosten

Een nul-op-de-meter woning wekt ongeveer net zo veel energie op als een doorsnee gezin verbruikt. Dit betekent dat er bij normaal gebruik, geen energiekosten zijn. Dat komt onder andere door de warmtepomp, drielaags isolatieglas en zonnepanelen. Bewoners hebben geen energielasten, maar betalen wel een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) boven op de huur. “Voor ons het een dure investering om deze huizen te bouwen. Via een EPV betalen bewoners deels mee aan die investering. Maar de EPV is altijd nog een stuk lager dan de energiekosten die ze anders zouden hebben,” aldus Van de Ven.

Energielabel

De veertien woningen staan naast 76 bestaande sociaal-huurwoningen die recent gerenoveerd zijn. Ook die woningen waren in eerste instantie aangemerkt om nul-op-de-meter te worden. Maar dat is niet doorgegaan. “Dat zou te duur zijn geworden en de ingrepen zijn dan ook zo groot dat de bewoners tijdelijk ergens anders zouden moeten gaan wonen. Wij zijn er wel in geslaagd de huizen zo te renoveren en te isoleren dat ze nu het hoogste energielabel hebben,” zegt Van de Ven.

In één dag gebouwd

De veertien nieuwe woningen zijn niet alleen duurzaam om te bewonen, ze worden ook duurzaam gebouwd. De bouwdelen (fundering, vloeren, gevels, dak en trap) en units (badkamer, toilet, meterkast en installaties) worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De woningen worden in één dag wind- en waterdicht neergezet. Dinsdag wordt de laatste van de veertien geplaatst. Vervolgens worden de woningen afgewerkt en gaan ze in het tweede kwartaal van 2019 in de verhuur.

 

Fotobijschrift: Bestuurder Tonny van de Ven van Alwel poseert samen met wethouder Daan Quaars bij de nul-op-meter-woningen aan de Leeghwaterstraat. © Alwel

Klik hier voor meer informatie

 


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X