Nieuws

Published on februari 23rd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Area en KAW-architecten helpen doorstroom Veghel ‘vlot’ op gang met stadsinbreidingsplan

KAW-architecten heeft in opdracht van en samen met woningcorporatie Area in Veghel meerdere woningtypes gerealiseerd op verschillende locaties die de doorstroom op gang brengen en de woningvoorraad flink verruimen. Daartoe werden onder andere de restruimtes van een aantal voormalige schoollocaties gebruikt. Snelheid was geboden, want de opdrachtgever wilde meerdere woontypes presenteren in korte tijd. Om de betaalbaarheid te garanderen, gebruikte KAW een beperkt aantal herbruikbare bouwstenen. Architect Jackel Henstra: ‘Het is een typisch KAW-project: zorgvuldig uitgewerkte, mooie woonoplossingen die passen op de plek en bij de bewoners.’

De beschikbare restruimtes werden eerst uitgebreid bestudeerd door KAW. Hoeveel woningen kun je er bouwen, wat voor woontypes passen er, hoe creëer je een sociale buurt? Uiteindelijk is het aanbod met 78 nieuwe woningen fraai uitgebreid met vooral veel plek voor een- tot tweepersoonshuishoudens. En die zijn nodig, want veel een- en tweepersoonshuishoudens huizen nu nog in grote gezinswoningen. De doorstroom stokte daardoor. Ook de grote immigratiegolf van seizoenarbeiders en andere buitenlandse werkkrachten speelde een rol in de geringe doorstroming in Veghel. Met kwalitatieve architectuur creëerde KAW natuurlijke ‘doorverhuisbewegingen’. De bewoners en omwonenden zijn blij met het nieuwe aanbod dat volgens hen goed past in hun buurt.

Sneltrein

Het project, genaamd De Versnellingskamer; een intensieve samenwerking van gemeente en corporatie, telt inmiddels zes locaties. KAW gaat als een soort van trein door Veghel, aldus Henstra. ‘Van elk project leren we en die verbeteringen voeren we door bij de volgende locatie.’ Bijzonder bij De Versnellingskamer is de enorme betrokkenheid en de input van de corporatie. KAW zat ook een dag per week op kantoor bij de gemeente om vaart te maken en bereikbaar te zijn voor alle afdelingen die met het project van doen had. Henstra: ‘Dat gaf de versnelling die we nodig hadden.’

De nieuwbouw is vanzelfsprekend duurzaam gerealiseerd. Zo hebben de nieuwe woningen een EPC van 0. Ze wekken dus evenveel energie op als het gebouwgebonden gebruik aan energie kost. Dat komt mede omdat ze kwalitatief hoogstaand en in de taal van de architect ‘erg kierdicht’ zijn gebouwd De buitenomgeving van de verschillende locaties is door de gemeente op een aantrekkelijke en ‘biodiverse’ manier uitgewerkt en biedt dus ruimte aan planten, maar ook bijen en andere nuttige dieren.

Ruimte Zat

Ook in Veghel verdicht KAW dus weer een stukje gebouwde omgeving. Snel, kwalitatief, slim omgaand met budget en met maatwerkoplossingen. Onlangs deed het architectenbureau met haar team voor research & development diepgravend onderzoek naar ruimte om woningen in de bestaande stad te realiseren. Daarmee was KAW de eerste die deze materie onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat er zelfs bij een zeer voorzichtige raming plaats is voor 482.000 tot 708.000 nieuwe woningen in de bestaande stad, te realiseren in de komende 10 jaar. Volgens het rapport met de naam ‘Ruimte Zat in de Stad’ – waarin big data werden gecombineerd met ontwerpend onderzoek – zou in het gunstigste geval het overgrote deel van de totaal geraamde behoefte van 1 miljoen woningen dus realiseerbaar zijn. Omdat de infrastructuur er al ligt en procedures overbodig zijn, zou het een en ander zowel sneller als betaalbaarder kunnen worden gerealiseerd dan bouwen in het groen.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X