Nieuws

Published on september 4th, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Bo-Ex transformeert monumentaal wooncomplex naar duurzaam en energiebesparend

Woningcorporatie Bo-Ex gaat samen met aannemer De Bonth van Hulten B.V. eind oktober starten met onderhoud en renovatie van 84 huurwoningen van complex ‘Het Nieuwe Woonhuis’, gelegen in het hart van Utrecht-Oost. Dit gebeurt na intensief onderzoek en overleg met de bewoners. De woningen aan de Rembrandtkade en Albert Neuhuysstraat krijgen energielabel A en een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem. Op deze manier wordt dit monumentale complex aangepast aan de woonwensen van deze tijd.

Monumentale waarde
Bijzonder aan dit project is de monumentale waarde van het complex en de woningen. Het complex is een Rijksmonument en is in 1921 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het complex is een icoon in Utrecht. Tijdens de voorbereidingen is daarom samen met de bewonerscommissie veel aandacht besteed aan het behouden van de architectuurstijl. Het soms matige wooncomfort (vocht, tocht, koude en schimmel), het hoge energieverbruik en de bijbehorende CO2-uitstoot riepen om verbeteringen. Door het uitvoeren van onderhoud en energiebesparende maatregelen zal het wooncomfort verbeteren en stijgen de energielabels van gemiddeld energielabel E naar label A. Deze verbeteringen worden doorgevoerd zonder dat hier huurverhoging tegenover staat. De woningaanpak start eind oktober 2020.

Draagvlak behaald
Afgelopen week zijn de laatste stemmen van de draagvlakmeting voor de aanpak en renovatie geteld. In totaal heeft 70% van het totaal aantal bewoners aangegeven akkoord te zijn met de renovatie. Daarmee wordt het minimale percentage dat akkoord moet zijn precies behaald.

Startdocument en draagvlakmeting
In augustus 2018 hebben de bewoners van de bewonerscommissie en de directie van Bo-Ex een startdocument voor dit complex (Het Nieuwe Woonhuis) getekend. Hiermee is een begin gemaakt voor de plannen van zowel de aanpak als renovatie van de 84 monumentale woningen. In de daarop volgende jaren is er samen met de bewoners en de bewonerscommissie gewerkt aan een haalbaar plan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een projectvoorstel wat begin maart afgerond is. Door corona is de start van de draagvlakmeting uitgesteld en zijn er extra maatregelen getroffen om de werkzaamheden veilig voor iedereen te kunnen uitvoeren.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X