Nieuws

Published on juni 30th, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie De Alliantie en BAM Wonen verduurzamen 61 historische woningen Amersfoort

De Alliantie en BAM Wonen willen, in nauwe samenwerking met de bewoners, 61 historische sociale huurwoningen verduurzamen in Wijkje 77 (Berg Zuid) in Amersfoort. Hiervoor tekenden Maartje Brans, directeur Vastgoedonderhoud van de Alliantie en Tom Jongen, Directeur Zuidwest, Utrecht & Noordoost bij BAM Wonen de bouwteamovereenkomst. De uitvoering van de werkzaamheden wordt ook samen vormgegeven. “Een impuls die deze historische wijk/buurt een energiek tweede leven geeft, van buiten herkenbaar van binnenuit hartverwarmend”, aldus bewoner Dennis Janssen.

Bewoners denken mee

Er ligt nu een algemeen plan. Dat plan werken de Alliantie en BAM Wonen de komende maanden uit. Om tot een goed plan te komen, bekijkt BAM Wonen de komende weken een aantal woningen. Na het bezoeken van de woningen werken de Alliantie en BAM Wonen het plan verder uit. Dit plan leggen zij daarna voor aan de meedenkgroep van bewoners. Zij kennen de woning als geen ander. Die kennis willen de Alliantie en BAM Wonen graag gebruiken voor het maken van het definitieve plan. De bewoners van de wijk hebben een hechte band met het wijkje en de sociale cohesie is groot, net als de waardering voor de historische architectuur van de wijk. Als het plan helemaal klaar is, moet de Alliantie-directie hiermee akkoord gaan. Als zij akkoord gaat, presenteren de Alliantie en BAM Wonen het plan aan alle bewoners. Minimaal 70% van alle bewoners van de huurwoningen moeten hun instemming geven aan het plan. Natuurlijk streven de Alliantie en BAM Wonen naar een zo hoog mogelijke instemming. Dit is voor hen het bewijs dat het plan goed past bij de verwachtingen die iedereen heeft.

Energie-ambitie
De ambitie is om de woningen tijdens de verduurzaming van een gemiddeld energielabel F/G naar een zuinig energielabel A te brengen. Dit maakt dat de woningen straks comfortabeler aanvoelen en de huurders lagere energiekosten hebben. Om dit energielabel te bereiken, wordt een isolatiepakket aangebracht en waar nodig de verwarming vervangen door HR-ketels. De vervanging van de riolering onder en rond de woningen wordt in de werkzaamheden meegenomen. De bewoners kunnen tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen.

Beschermd stadsgezicht
Wijkje 77 omvat de Joannes Tolliusstraat en de Leenaert Nicasius(dwars)straat. De woningen in Wijkje 77 in Amersfoort zijn van rond 1900 en maken onderdeel uit van een beschermd stadsgezicht. De tuindorpachtige opzet, smalle straatjes en behouden historische architectuur maken het beschermde stadsgezicht bijzonder. De woningverbetering wordt dan ook met behoud van de architectuurstijl en historische uitstraling uitgevoerd.

Planning
De werkzaamheden worden per type woning met de bewoners in bouwteamverband verder uitgewerkt. De start van de werkzaamheden aan de woningen is gepland in april 2021. BAM Wonen verwacht de woningen eind juli 2021 op te kunnen leveren aan de bewoners.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X