Nieuws

Published on september 2nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Domijn bouwt innovatief appartementengebouw ‘De Lange School’ in Losser

Maandag 30 augustus werden de eerste kant-en-klare modules geplaatst, die het appartementengebouw ‘De Lange School’ aan de Langenkamp in Losser vormen. Een bijzonder moment voor Domijn en Dura Vermeer Bouw Hengelo. Want hiermee is het resultaat van onze pilot om betaalbaar en duurzaam appartementen bouwen mogelijk te maken, echt zichtbaar. De ‘slimme’ modules en wandelementen die het gebouw vormen, komen kant-en-klaar uit de fabriek. Hierdoor duurt het in elkaar zetten van de appartementen maar 2 maanden. Daarna volgt nog de afwerking van de woningen en algemene ruimtes en de inrichting van het omliggende terrein. En half januari kunnen de bewoners verhuizen naar hun nieuwe thuis.

Pilot om betaalbare en duurzame appartementengebouwen mogelijk te maken
“We zochten een oplossing om betaalbare appartementen te bouwen. Want door de hoge materiaal- en personeelskosten is dat momenteel bijna onmogelijk. En dat zet de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen die we willen bieden onder druk,” vertelt Ronald Jonker, projectleider bij Domijn. “In Dura Vermeer vonden we een innovatieve partner om samen op zoek te gaan naar oplossingen.”

Samen startten we een pilot waar we niet alleen zochten naar een betaalbare manier van bouwen. Maar ook een duurzame. Want beide organisaties vinden het belangrijk om ook een steentje bij te dragen aan het tegengaan van de klimaatverandering. Het resultaat is een concept dat Dura Vermeer ‘Blokje Omhoog’ doopte. En de pilot, appartementencomplex De Lange School, wordt nu gebouwd in Losser.  “De kant-en-klare ‘slimme’ modules vormen de kern van het gebouw. We noemen de modules ‘slim’ omdat alle technische installaties van de woning er al in zitten. Daarna maken we wandelementen aan die kern vast, waarmee we verschillende kamers maken.” Vertelt Jogchem Oord, projectmanager bij Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Het gebouw is gemaakt van hout. Een veel duurzamer bouwmateriaal dan bijvoorbeeld cement of beton.”

Kort, gefaseerd proces op de bouwplaats 
De opbouw van het appartementencomplex van 3 lagen gebeurt in meerdere fasen. Zo zorgt Dura Vermeer ervoor dat de woningen zo snel mogelijk een dak hebben. En dus waterdicht zijn. Vandaag worden de eerste modules van de fabriek in Oldenzaal naar de bouwplaats in Losser gebracht. Daarna worden de kamers gevormd rond de kern die is opgestapeld. Als de eerste appartementen klaar en waterdicht zijn, volgen de rest van de modules. En worden ook de rest van de kamers gevormd. 

 “We verwachten in een periode van 2 maanden het gebouw neer te zetten. En daarna begint de afwerking.” Stelt Jonker. “Dan plaatsen we bijvoorbeeld nog de liften. En maken we de aansluitingen met de stroomvoorzieningen. Maar we gaan ook aan de slag met de terreininrichting. Zoals het groen en de parkeerplaatsen.” Vult Oord aan.

Nieuwe bewoners verhuizen half januari naar hun nieuwe thuis 
De Lange School is heel geschikt voor senioren omdat het gebouw dichtbij de centrumvoorzieningen ligt. En er een lift is. De appartementen zijn vooral geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Omdat er in Losser veel vraag is naar seniorenwoningen, hebben 65-plussers uit de gemeente Losser voorrang bij de verhuur van de appartementen. 

Alle 16 appartementen zijn al verhuurd. De bewoners krijgen naar verwachting half januari de sleutels van hun nieuwe thuis.

https://www.domijn.nl/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X