Nieuws

Published on september 30th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Dudok Wonen opent expositie Duurzaam Renoveren

De expositie over Duurzaam Renoveren van woningcorporatie Dudok Wonen is sinds deze week te bezoeken aan de Larenseweg in Hilversum bij VONK in de Wijk. De expositie werd geopend door Marileen Fabels (kwartiermaker VONK in de Wijk), Bart Heller (wethouder gemeente Hilversum) en Jane Chin-A-Fo (directeur Dudok Wonen).

In 2050 wil Dudok Wonen dat al haar woningen CO2-neutraal zijn. Dat gaat over het verduurzamen van bestaande woningen, maar ook over cultureel erfgoed. En dat is een hele uitdaging. In de expositie is te zien hoe Dudok Wonen dat doet.

Duurzaam renoverenVerduurzamen staat dus hoog op de agenda van Dudok Wonen de komende jaren. Jane Chin-A-Fo: “Samen met andere partijen gaan we de komende jaren in hoog tempo onze woningen verduurzamen. Dat kan alleen als we goed samenwerken met bewoners, gemeenten en andere samenwerkingspartners. Bij zo’n grote verduurzamingsopgave is ook verbeelding nodig. De expositie is daarom bij VONK in de Wijk. VONK is een prachtig voorbeeld van duurzaamheid in de praktijk brengen, samenwerking en van meerwaarde zijn voor de omgeving. In de expositie verbeelden wij hoe een gemeentelijk monument is verduurzaamd en daarmee laten we jullie graag zien wat de maatschappelijke waarde van Dudok Wonen is.” 

 Cultureel erfgoedIn de expositie is er speciale aandacht voor cultureel erfgoed. Een aanzienlijk deel van het bezit van Dudok Wonen is cultureel erfgoed. Deze erfgoederen kennen een meer ingewikkelde uitdaging bij de verduurzaming. Het is vaak tijdrovend en complex maatwerk. Het renoveren van het monument De Orchidee wordt in de expositie goed in beeld gebracht. Een mooi voorbeeld van cultureel erfgoed dat Dudok heeft gerenoveerd, verduurzaamd en waar nieuwbouw aan is toegevoegd.

 Spannende combinatieNamens de gemeente Hilversum was wethouder Heller aanwezig. Volgens hem is duurzaamheid en wonen een spannende combinatie: “En ook een combinatie die veel dilemma’s kent, vooral in de bebouwde omgeving. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat alle woningen gasloos worden? De woningcorporaties nemen hierin nu het voortouw. Dudok Wonen laat met de renovatie en verduurzaming van de Orchidee een mooi voorbeeld zien van hoe het kan, en dat het tegelijkertijd ingewikkeld is. Als gemeente willen we dit verder stimuleren door bijvoorbeeld te kijken naar de welstandseisen en de inzet van zonnepanelen.”

Mooie, veilige en duurzame wijkenDe expositie werd geopend bij VONK in de Wijk. Deze stichting ontstond in 2020, onder de paraplu van stichting LOLA, op het terrein van de voormalige Philipswinkel dat in bezit is van Dudok Wonen. Partijen zagen de mogelijkheid voor een mooie duurzame oplossing voor de tijdelijke leegstand, waarin ook aandacht is voor innovatieve vormen van leegstand en duurzaamheid in het algemeen. Kwartiermaker Marileen Fabels over VONK: “Ons talent voor duurzaam verbouwen en hergebruik zie je terug in deze voormalige Philipswinkel, daarnaast informeren en inspireren we buurtbewoners om duurzame stappen te maken. Dat willen we met VONK realiseren: dat je duurzaamheid kunt proeven, zien, voelen, meemaken, gewoon doen, dichtbij, met buren, zo lokaal mogelijk en met een breed aanbod van duurzame producten en acties, ook in coronatijd.”

Dudok Wonen neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van wonen en verduurzamen. De visie van Dudok Wonen luidt: samen op pad naar een duurzame woningvoorraad in 2050. De expositie Duurzaam Renoveren is op alle vrijdagen tot en met 12 november van 11.00 tot 17.00 uur te zien bij VONK in de Wijk, op de Larenseweg 139 in Hilversum. 

https://www.dudokwonen.nl/over-ons/actueel/nieuws/opening-expositie-duurzaam-renoveren/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X