Nieuws

Published on juli 15th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Eigen Haard start ketensamenwerking voor verduurzamen van 500 woningen

Eigen Haard heeft met Rutges Vernieuwt en Nijhuis Bouw hebben een speciale ketensamenwerking afgesproken voor de verduurzaming van 500 woningen. Het gaat om de woningen in de Zonnenhof in Duivendrecht en de flats Grondzeiler en Bovenkruier in Amsterdam Noord. 

Ketensamenwerking wordt in de nieuwbouw  en vastgoedbeheer steeds belangrijker. En het is nodig. Bouwen en beheren is ingewikkeld en duur. Ketensamenwerking is een manier om innovatiever, sneller, klantvriendelijker en goedkoper te ontwikkelen of te verduurzamen. Dankzij de verduurzaming zijn huurders minder kwijt aan de energierekening en daalt de Co2 uitstoot. 

Regierol Eigen Haard

In dit pilotproject ligt de regierol bij Eigen Haard. De ketenpartners bedenken – vanuit gezamenlijk vastgestelde kaders – hoe ze de woningen kunnen verduurzamen. Ze regelen inhoudelijk de voorbereiding, de bewonersparticipatie en draagvlakmeting. ‘Dat is wel even wennen voor ons’, zegt Jan Hanouwer, manager Planmatig Onderhoud & Verduurzaming van Eigen Haard. ‘We zijn gewend veel in de projecten zelf te doen. Dat gaan we nu wat meer loslaten. Dat leert ons om meer op de hoofdlijnen van dit soort projecten te sturen en dat kan leiden tot meer snelheid en een beter resultaat.’   

Kennisbundeling in optima forma

‘We zijn blij dat Eigen Haard ketensamenwerking bij verduurzaming omarmt. En dat zij onze ervaring, kennis en kunde hierbij willen gebruiken. Deze manier van werken biedt veel mogelijkheden en leidt tot zorgvuldige afwegingen met én voor bewoners’, vertelt Dennis Rutges, directeur bij Rutges Vernieuwt. ‘In deze samenwerking maakt Eigen haard niet alleen gebruik van een slimme werkaanpak, maar ook van de kennis en ervaring van andere bewoners, woningcorporaties, betrokken ketenpartijen en leveranciers. Kennisbundeling in optima forma dus.’

Sequent aanpak

‘We noemen deze aanpak Sequent. Dat staat voor opeenvolgend’, vertelt William Vlug van Nijhuis Bouw. ‘Door als corporatie en bouwers slimmer samen te werken en processen zo eenduidig mogelijk op elkaar af te stemmen, hebben we sinds 2014 in een continue productiestroom al meer dan 7.500 woningen verduurzaamd voor de Alliantie. Het succes van deze aanpak delen we ook graag met Eigen Haard.”

Vaart maken met verduurzaming

‘Eigen Haard verduurzaamt in hoog tempo haar woningen en ander vastgoed’ zegt Jan Hanouwer. ‘Dit jaar verduurzamen we 1.900 woningen in ons project Samen verduurzamen. En via renovatie maken we ook nog eens 400 woningen duurzaam. Daar komen deze 500 woningen bovenop. In dit tempo lukt het ons dat onze woningen in 2030 klaar zijn om van het aardgas af te gaan. Maar veel belangrijker is dat onze huurders minder kwijt zijn aan hun energiekosten en dat we minder Co2 uitstoten’.

https://www.eigenhaard.nl/eigen-haard/nieuws/2021/ketensamenwerking-voor-verduurzamen-van-500-woningen


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X