Nieuws

Published on november 21st, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie OFW richt eerste bestaande woning all-electric in

Gasloos wonen is de toekomst, maar hoe doe je dat in bestaande woningen? Om dat te onderzoeken heeft Oost Flevoland Woondiensten (OFW) een all-electric woning ingericht aan de Galjoenstraat in Dronten. Wethouder Peter van Bergen en regisseur Duurzaamheid Geert Gielen van de gemeente Dronten bekeken de woning gisteren.

De woning aan de Galjoenstraat is volledig gasloos. Er is een elektrische warmtepomp geïnstalleerd, die de woning verwarmt en van warmwater voorziet. Via convectorradiatoren kan de woning vervolgens verwarmd worden. Zonnepalen op het dak, zorgen voor extra (duurzame) energie opwekking. Tegelijk zorgt een warmte-terugwin-installatie ervoor dat de warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht. Daarnaast is de woning voorzien van HR++ beglazing. Dit zorgt voor zo min mogelijk warmteverlies. Tijdens het groot onderhoudsproject van de gehele Galjoenstraat worden de muren en het dak van de woning ook mee-geïsoleerd. De woning wordt per begin december verhuurd.

“Een bestaande woning all-electric maken is nieuw voor OFW. Uit dit project willen we lering trekken, en bij een positieve evaluatie uitbreiden waar dat mogelijk is”, aldus manager Vastgoed Marco Kersing.

Een all-electric woning is een nieuwe manier van wonen. All-electric betekent dat een woning alleen op elektriciteit draait en dus gasloos is. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van gas voor het verwarmen van een huis en het opwarmen van tapwater. Naast dat een all-electric woning in combinatie met zonnepanelen een duurzamere manier van wonen is, draagt het ook bij aan de betaalbaarheid van wonen. Gas is een fossiele brandstof die kan opraken, en onder andere daardoor duurder wordt. Bovendien wordt gas zwaarder belast dan elektriciteit, de overheid wil tenslotte stimuleren dat iedereen van het gas afgaat. De gasprijs gaat naar verwachting ook in de toekomst door deze ontwikkelingen sneller omhoog dan de elektriciteitsprijs.

Klik hier voor meer informatie

Foto: Leo van Bemmel fotografie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X