Nieuws

Published on mei 28th, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Portaal start renovatie Transvaalstraat Nijmegen

Vanaf half augustus 2020 start De Variabele met de renovatie van de 53 eengezinswoningen in de Transvaalstraat. De bewoners krijgen o.a. dak en spouwmuur isolatie, nieuwe (kleur) dakpannen en verbeterde mechanische ventilatie met CO2 melder. Voorafgaand aan deze renovatie is in 2019 het meest urgente planmatig onderhoud al uitgevoerd. Na de renovatie hebben de bewoners allemaal een energiezuinige, warme, comfortabele woning met energielabel A (nu F).

De werkzaamheden gebeuren in goed overleg met bewoners, omdat we rekening houden met de regels van het RIVM vanwege het Coronavirus. De gezondheid van iedereen staat namelijk op de eerste plaats. Door deze bijzondere situatie konden er geen huisbezoeken plaatsvinden om het plan toe te lichten. Alle bewoners zijn daarom telefonisch benaderd en konden hun vragen stellen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een draagvlak van 83%. 

Beschrijving en historie

De Transvaalstraat ligt in de wijk Heseveld en bestaat uit 53 eengezinswoningen die zijn gebouwd in 1963. De wijk is origineel een onderdeel van het voormalig dorp Hees en wordt ook vaak ‘Hees-Heseveld’ genoemd. Hees werd in 1956 opgesplitst in de buurten Dorp Hees en Heseveld. Door het groen tussen de woningen is er een levendigheid die hier en daar wordt versterkt door oudere panden en de markt in het centrum (Daniëlsplein). Heseveld heeft de volgende buurten:

 • Jeruzalem – aan de zuidoostkant, kleine laagbouw en smalle straten.
 • Planetenbuurt – aan de noordoostkant, met etage- en laagbouw.
 • Afrika- en Bouwmeestersbuurt – rond de Daniëlsweg met etage- en laagbouw.
 • Hoog-Heseveld – tussen Graafseweg en spoorlijn.

De huidige bewoners van de Transvaalstraat ervaren veel problemen van tocht, vocht en koude in de woningen. Het uitblijven van een duidelijke aanpak voor dit probleem, leidde begin 2019 tot onrust bij de bewoners. Zij hebben Portaal een petitie aangeboden om hun klachten kracht bij te zetten en de urgentie van een snelle aanpak duidelijk te maken. Besloten is om de planmatige werkzaamheden – zoals vervangen van voordeuren, aanbrengen ventilatiesysteem en schilderwerk –  te versnellen in de Transvaalstraat om dit probleem het hoofd te bieden.

Doordat er geen belemmeringen op het gebied van de flora en fauna zijn, kunnen na het planmatig onderhoud in augustus 2020 de overige werkzaamheden voor isolerende en energiebesparende maatregelen plaatsvinden en ook de andere reparaties aan de woningen en bergingen.

Wat gaan we doen

Dak

 • Dakisolatie, nieuwe dakpannen (donkergrijs), dakgoten, regenpijpen en aanpassing van de dakranden van de woningen.
 • We vernieuwen de bestaande dakramen.
 • We vervangen de dakbedekking van de bergingen.

Gevel

 • Spouwmuurisolatie
 • HR++ glas in bovenlicht woonkamer, met ventilatierooster
 • Reparatie van het voegwerk bij enkele zijgevels, de bergingen en de keermuren in de tuin.
 • Reparatie en schilderwerk van de betonranden boven de slaapkamerramen aan de achtergevel van de woningen.

Ventilatie

 • Aanbrengen CO2-sensor aan het ventilatiesysteem in de woonkamer en de hoofdslaapkamer

Een optie voor de bewoners is een vaste trap naar de zolder.

Energie zuiniger en lagere lasten

Na deze renovatie met het isolatiepakket hebben de bewoners een meer comfortabele en energiezuinige woning. Om deze aanpak mogelijk te maken, betalen alle bewoners een huurverhoging van € 17,- per maand. Deze huurverhoging geldt voor alle woningen en is voor alle woningen gelijk. Gemiddeld maken de woningen maar liefst 5 stappen naar energielabel A. De verwachting is dat de stookkosten, bij gelijkblijvend verbruik, daardoor lager worden.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X