Nieuws

Published on juni 8th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Stadgenoot haalt De Blomwijck in bewoonde staat van het gas af

3 juni vond de officiële oplevering plaats van een omvangrijk verduurzamings-project van complex De Blomwijck in Nieuw-West. Woningcorporatie Stadgenoot verduurzaamde alle 144 woningen en maakte ze in bewoonde staat aardgasvrij. Een primeur in Amsterdam. Ter afsluiting, en als dank voor de flexibiliteit tijdens de werkzaamheden, kregen de bewoners van het complex – uit handen van projectleiders Rob Boomgaart (Stadgenoot) en Marije Bakker (Logchies) – een nieuw exemplaar van hun geliefde koe voor de gemeenschappelijke tuin.

Patrick Barské, directeur vastgoed & ontwikkeling bij Stadgenoot, licht toe: “Onze ambitie is om in 2050 een CO₂-neutrale vastgoedportefeuille te realiseren. Waar we kunnen, isoleren we woningen, wekken we zonne-energie op, halen we woningen van het gas af en vergroenen we daken. Ook zijn we in de bouw bezig met het gebruik en hergebruik van steeds meer natuurlijke materialen. We zijn enorm trots op wat we nu hebben bereikt voor de bewoners van De Blomwijck.”

Resultaat

De 144 woningen in de Blomwijckerbuurt zijn volledig geïsoleerd en aangesloten op stadsverwarming. De gasmeter, gasleiding en cv-installatie zijn weggehaald en er is een afleverset met de benodigde leidingen in de meterkast geplaatst. Deze afleverset zorgt voor warm water en verwarming in de woning. Voor het koken zijn de bewoners overgestapt op koken op inductie. Stadgenoot heeft alle bewoners van een nieuwe kookplaat en pannenset voorzien.

Het complex heeft een nieuwe, frisse uitstraling gekregen en er is een energielabelsprong behaald van F/G naar A. De gevelornamenten zijn vernieuwd en er is meer lichtinval door de aangepaste entree. Een overzicht van alle werkzaamheden:

Meer aardgasvrij in de buurt

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie uitgesproken om al in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. Nu het stadsverwarmingsnet er ligt kunnen er in de toekomst meer woningen in de Blomwijckerbuurt aangesloten worden. De in de buurt gelegen Osdorppleinflat die Stadgenoot in 2019/2020 al onder handen genomen heeft, is inmiddels ook aangesloten op het warmtenet.

Beloftes waargemaakt

De werkzaamheden waren nog maar net begonnen toen de coronacrisis uitbrak. Dat leidde ertoe dat de projectplannen niet uitgevoerd konden worden zoals bedacht. “Door de goede samenwerking met onze vastgoedadviseur, Logchies renovatie en onderhoud, de bewoners en de betrokken ketenpartners heeft het project echter niet stilgelegen en zijn de beloftes naar de bewoners waargemaakt”, aldus Rob Boomgaart, projectregisseur bij Stadgenoot.

“Om veilig door te werken is er onder meer voor gekozen om de bewoners de mogelijkheid te geven tijdelijk naar een logeerwoning te gaan. Logchies heeft dit logistieke karwei geheel op zich genomen. De inzet van de logeerwoningen was prettig voor zowel de bewoners als de betrokken medewerkers. Mede dankzij de inzet van de bewonersbegeleider van Logchies liep dit als een geoliede machine”, besluit Rob.

https://www.stadgenoot.nl/oplevering-de-blomwijck


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X