Nieuws

Published on september 8th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Talis bereikt hoogste punt woon-zorggebouw Aaron in Nijmegen-Noord

Het hoogste punt van het nu nog enige gebouw in Hof van Holland (Nijmegen-Noord) is bereikt. Plegt-Vos bouwt hier in opdracht van ons woonzorggebouw Aaron met 91 appartementen. Dit gebouw is bedoeld voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking. Eind dit jaar is het duurzame gebouw klaar. Dan wonen vitale en minder vitale bewoners hier bij elkaar, vlak bij alle voorzieningen die in de tijd daarna in dit gebied er bij komen. Hof van Holland wordt een levendig gebied. 

Zo lang mogelijk zelfstandig
‘Het idee is dat de bewoners, of ze nu meer of minder behoefte hebben aan zorg, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.’ Aldus Ronald Leushuis, bestuurder van Talis. ‘We bouwen hard aan een plek waar iedereen mee telt. En achter de schermen werken we alvast samen met bewoners, ZZG en Majstro aan het samen wonen.’ Tijdens het hoogste punt nemen enkele betrokkenen vast een kijkje in het gebouw. Leushuis bedankt de bouwvakkers voor het harde werken. ‘In februari zijn we pas gestart met dit grote gebouw en nu zijn we al zo ver. Begin volgend jaar is het af. Dat is nogal wat. We staan er om te springen, want de behoefte is groot.’

Innovatief en duurzaam bouwen
Het ontwerp van het gebouw is van Ab Hans van Loko Architecten. Dita List van Plegt-Vos geeft aan: ‘De samenwerking is goed en het wordt mooi én duurzaam. Indrukwekkend om de grote gevelpanelen door de lucht te zien vliegen.’ Het is voor het eerst dat er zo wordt gebouwd. Complete geveldelen worden in de fabriek gemaakt. Op de gevelpanelen zitten minerale steenstrips die de bouwbedrijf in de fabriek op de prefab houtskeletbouwelementen plaatst. Deze steenstrips zijn zeer duurzaam. Ze worden gedroogd bij 60 graden terwijl echte bakstenen worden gebakken bij ca. 900 graden. Ze zijn niet van echte stenen te onderscheiden. Voor de bouw van Aaron zijn verschillende keuzes gemaakt die de bouw bijzonder en duurzaam maken. Zo heeft Aaron straks een materialenpaspoort. Daarin staat welke en hoeveel materialen er zijn verwerkt, wat deze waard zijn en hoe bouwstoffen kunnen worden hergebruikt. We leveren straks een circulair gebouw op. Het pand is eenvoudig weer uit elkaar te halen en de materialen zijn ooit bij de eventuele afbraak van het gebouw gemakkelijk her te gebruiken. Op het gebouw komen veel zonnepanelen en het krijgt ook deels een sedumdak. Het groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater en het heeft een koelend effect in het gebouw. Ook bouwt Plegt-Vos dit gebouw zoveel mogelijk natuurinclusief. Zo komen er gevelnestkastjes, extra groen en speciale vogel- en insectenfaciliteiten in de tuin.

Naar elkaar omkijken
Vanaf 8 september bieden we weer 6 woningen van onze 45 woningen via Entree te huur aan. De eerste 15 woningen zijn al verhuurd aan mensen die ook mee denken over het wonen in Aaron. En voor een aantal andere woningen is de inschrijving gestopt. Onze 45 appartementen voor zelfstandig wonende 60-plussers worden 60 m², rolstoeltoegankelijk en hebben één grote slaap- of woonkamer met balkon. Verder komen er een gezamenlijke huiskamer, grote tuin en gemeenschappelijke logeerkamer. Wat Aaron bijzonder maakt, is dat de huurders een soort community gaan vormen, een plek waar het gewoon is dat buren naar elkaar omkijken. Hoe dat gebeurt, dat bepalen de bewoners zelf. Ze denken ook vooraf mee over hun nieuwe woningomgeving. Met de eerste huurders van 15 appartementen zijn we al in gesprek over het samen wonen in Aaron. Het idee is dat als je zo met anderen leeft, het bij kan dragen aan de kwaliteit van het leven van de bewoners. En dat bewoners door samen te leven, zich langer in hun eigen huis redden.

Aaron met 91 appartementen
Naast onze 45 appartementen, komen in Aaron 36 wat kleinere appartementen voor ouderen met een zware zorgbehoefte. ZZG zorggroep verleent hier de zorg. Woongroep Majstro huurt in Aaron straks 10 appartementen voor jongeren met een verstandelijke en/ of meervoudige beperking. Deze kleinschalige woongroep komt op de begane grond. Stichting ZorgWiel verleent hier de zorg. Stichting Majstro is een initiatief van ouders die in Aaron een geschikte woonplek hebben gevonden voor hun kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking.

Nieuw stadsdeel met straks veel levendigheid
Samen met ZZG zorggroep hebben we het Vitaal Wonen-concept ontwikkeld; een mix van ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben én ‘wonen met een plus’, voor zelfstandig wonende 60-plussers. De locatie is geschikt voor ouderen. Het ligt naast het toekomstige winkelcentrum, vlakbij station Lent en op een steenworp afstand van het gezondheidsplein. Bovendien vind je er straks ook nog de levendigheid van een nieuw stadsdeel. Voor ouderen die graag dichterbij hun kinderen of kleinkinderen in de Waalsprong willen wonen, is dit ook een goede plek. We bouwen in een nieuw gedeelte van Nijmegen-Noord. Aaron is straks het allereerste project in Hof van Holland dat wordt opgeleverd.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X