Nieuws

Published on maart 19th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie ’thuis levert 25 energiezuinige nieuwbouwwoningen op in Waalre

De 25 Nul Op de Meter woningen aan de Michiel de Ruyterstraat in Aalst-Waalre zijn klaar. De nieuwe huurders hebben afgelopen maandag 8 maart de sleutel in ontvangst genomen. Onder hen bevindt  zich ook een aantal oud-bewoners, de zogenaamde ‘terugkeerders’, zij woonden al op deze plek voordat de woningen werden gesloopt. ’thuis gaf de oorspronkelijke huurders de kans om terug te keren in de nieuwbouw. Een aantal van hen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

We hebben meer woningen gebouwd dan we hebben gesloopt

16 na-oorlogse woningen zijn gesloopt en daar zijn 25 woningen voor in de plaats gekomen. We hebben deze 9 extra woningen weten te realiseren door te kiezen voor een andere verdeling van de woningoppervlakte. De woningen zijn smaller geworden maar wel dieper en hoger, met behoud van een ruime tuin. Er zijn 6 woningen gebouwd met 3 slaapkamers en 19 woningen met 2 slaapkamers.

“We zijn blij dat we met deze woningen een bijdrage kunnen leveren aan de grote behoefte aan betaalbare woningen,” zegt gebiedsregisseur Roland Otto, “want de woningnood is hoog, ook in de gemeente Waalre”.

En dat beaamt wethouder Van Burgsteden. Hij vult vol trots aan: “En naast het gegeven dat de woningen stuk voor stuk prachtig zijn, blijken ze vooral ook toekomstbestendig. Zo zie je dat de innovatie van morgen steeds meer bijdraagt aan het woongenot van nu. Op naar een schonere groene omgeving en een leefbaar klimaat.” Hij vervolgt: “Het plan is ontwikkeld in goede samenwerking tussen ’thuis  en gemeente. Door de nieuwe woningen iets naar achter te plaatsen is er ruimte vrijgemaakt om de straat, parkeerhavens en trottoirs beter in te richten. Er is al rekening gehouden met de afkoppeling van hemelwater van het riool. Het riool wordt spoedig vervangen door een gescheiden stelsel, waarna de straat opnieuw wordt aangelegd. Een mooie straat met prachtige en betaalbare woningen. Ik wens de nieuwe (en oude) bewoners, veel woongenot toe.”

Duurzame energiezuinige woningen met behoud van het authentieke karakter

De nieuwbouwwoningen zijn ontworpen door NBArchitecten en gebouwd door bouwgroep Hendriks Coppelmans met respect voor het historische verleden van het pleintje en de woningen die er stonden. Maar wel met een eigentijdse indeling en meer comfort. De woningen zijn Nul Op de Meter (NOM). Dat betekent dat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn, geen gasaansluiting hebben en de zonnepanelen op de woningen zoveel energie kunnen opwekken als een huishouden gemiddeld genomen over een jaar gebruikt. De zonnepanelen die hier zijn gebruikt zijn geen gewone zonnepanelen (PV-panelen) maar zogenaamde PVT-panelen. Deze halen naast elektriciteit ook warmte uit de omgeving. Deze warmte wordt gebruikt om er kraanwater en verwarmingswater mee op te warmen.

Het sloopmateriaal is zo veel mogelijk opnieuw gebruikt

Er is zo duurzaam mogelijk gesloopt en gebouwd. Een deel van het sloopmateriaal is opnieuw gebruikt. Eerst zijn alle oude materialen die herbruikbaar of recyclebaar waren uit de woningen gehaald. Deze materialen zijn bij een ander bouwproject weer als grondstof gebruikt. Een deel van de materialen waarmee we de nieuwe woningen hebben gebouwd is op hun beurt weer afkomstig van andere gesloopte gebouwen, zoals (heel nieuw in Nederland) het gerecycled beton. Door materialen een tweede leven te geven dragen we bij aan een circulaire samenleving en verminderen we CO2-uitstoot.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X