Nieuws

Published on mei 27th, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Vestia en gemeente Rotterdam bouwen langste natuurdak van Nederland

Het iconische woongebouw de Peperklip in Rotterdam-Zuid heeft het langste natuurdak op een woongebouw in Nederland. Het groene dak draagt bij aan meer groen en biodiversiteit in de stad en de planten houden water langer vast als het hard regent. Het dak is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen woningcorporatie Vestia en de gemeente Rotterdam.

Biodivers natuurdak
De Peperklip, een wooncomplex met 549 huurwoningen, kreeg van woningcorporatie Vestia een flinke onderhoudsbeurt. Vestia voerde niet alleen groot onderhoud uit, ze verbeterde ook de isolatie van het gebouw en de woningen. Dit onderhoud was de aanleiding voor Vestia en de gemeente Rotterdam om te onderzoeken hoe het woongebouw een bijdrage kon leveren aan een klimaatbestendige, weerbare stad. De grootste kansen lagen op het dak van de Peperklip, dat aan vervanging toe was. Dat leidde tot de keuze voor een biodivers natuurdak.

Ruimte voor bijen, vlinders en vogels
Vestia’s huishovenier Van de Tol ontwierp samen met bureau Hollands Groen een bijzonder scenario voor het groene dak van maar liefst 7600 vierkante meter. In het ontwerp komen vier thema`s steeds terug; water, hout, grind en heuvels. Door de toepassing van sedum, kruiden, vaste planten, boomstammen en waterpoeltjes ontstaan er verschillende biotopen en voelen bijen, vlinders en vogels zich er thuis. Zij vinden hier rust en ruimte. Het dak is namelijk niet openbaar toegankelijk. De constructie is daarvoor niet sterk genoeg. Maar de bewoners genieten op een andere manier van het groene dak. Het dak biedt op warme zomerdagen verkoeling en op een koude winterdag zorgt de isolatie voor een behaaglijke binnentemperatuur. Als het hard regent, houden de planten het regenwater langer vast, zodat er minder kans op overlast is. Het langste natuurdak op een woongebouw in Nederland is sinds kort klaar. Het dak krijgt nu de tijd om groen te groeien.

Comfortabel wonen en meer groen
Arjan Schakenbos, voorzitter raad van bestuur Vestia: ‘We zijn trots dat ons eerste groene dak nu af is. Het is een prachtig voorbeeld van hoe meer groen en biodiversiteit in een bebouwde omgeving te realiseren. Zulke innovatieve projecten maken het mogelijk om in een drukbevolkte stad groen toe te voegen en tegelijkertijd onze gebouwen – dankzij de isolatie – comfortabeler te maken voor de bewoners.’

Groen, klimaatbestendig en veerkrachtig
Wethouder Wijbenga, buitenruimte gemeente Rotterdam: ‘De gemeente wil dat er de komende jaren 20 hectare extra groen bijkomt in de stad. In straten, op pleinen, bij bedrijven en ook op daken is er nog voldoende ruimte om te vergroenen. Het prachtige groene dak op de Peperklip onderstreept de kansen die een dak biedt. Het is een inspiratiebron voor anderen die willen meehelpen de stad groener te maken. En daken kunnen op nog veel meer manieren benut worden. Door meerdere functies te combineren, zoals het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen en sociale functies, zoals een terras of speelplek op het dak, waterberging en biodiversiteit. De 18 km2 aan platte daken in Rotterdam biedt daarvoor alle ruimte.’

Daarnaast staat Rotterdam de komende decennia voor verschillende uitdagingen om de stad klimaatbestendig en veerkrachtig te houden, terwijl de ruimte in de stad beperkt is. Het natuurdak op de Peperklip draagt hieraan bij.

Groene binnentuin
In navolging van het dak wordt straks ook het binnenterrein van de Peperklip een stuk groener. De gemeente maakt samen met de bewoners en Vestia een ontwerp waarin plek is voor jong en oud. Als ook het binnenterrein klaar is, kunnen de bewoners in alle rust genieten van hun vernieuwde, groene woonomgeving. Niet alleen binnen, maar ook buiten.

Samenwerking
Woningcorporatie Vestia en de gemeente Rotterdam werken samen als partners in het project LIFE@Urban Roofs Rotterdam, dat als doel heeft investeringen in multifunctionele daken en klimaatadaptatie te stimuleren.
Het dak op de Peperklip is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaat actie.

Bekijk de leuke animatie over het dak van De Peperklip.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X