Nieuws

Published on november 11th, 2020 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Vidomes bouwt vleermuisschoorsteen voor laatvlieger

Vidomes heeft als eerste woningcorporatie in Nederland een vleermuisschoorsteen voor de ‘laatvlieger’ gemaakt op haar appartementencomplex aan de Telderslaan in Delft.

Vleermuisschoorsteen als alternatief kraamverblijf
In 2018 renoveerde Vidomes de 66 portiekwoningen aan de Jan de Oudeweg en Professor Telderslaan in Delft. Eerder onderzoek wees uit dat in een van de kopgevels een kraamverblijf van de vleermuissoort ‘laatvlieger’ aanwezig was. De 16 aanwezige laatvliegers gebruikten de spouw van deze gevel als kraamverblijfplaats. Omdat de werkzaamheden aan de kopgevel van de Professor Telderslaan mogelijk een negatief effect zouden hebben op de laatvliegers, moest hiervoor eerst toestemming (ontheffing) aangevraagd worden. In de ontheffing was als voorwaarde opgenomen dat de werkzaamheden buiten de kwetsbare kraamperiode en winterrust uitgevoerd mochten worden.

Een andere voorwaarde was dat er een nieuw verblijf bij gebouwd zou worden
Dit nieuwe verblijf kreeg de vorm van een schoorsteen en is gebouwd op de plek waar een oude schoorsteen stond. Ook de bestaande toegang tot de verblijfplaats in de spouw is weer hersteld. Onlangs zijn alle werkzaamheden afgerond.

Wat is de laatvlieger voor vleermuis?
De laatvlieger – wetenschappelijk Eptesicus serotinus – is een van de grootste vleermuissoorten in Nederland. De vleugels zijn relatief lang en breed met een spanwijdte van 32-38 cm. Omdat hij later uitvliegt dan andere grote vleermuissoorten noemen we hem ‘laatvlieger’. Deze soort vliegt zo’n 20 minuten na zonsondergang uit en gaat op jacht langs heggen, bomen, lantaarnpalen en huizen. Ook vliegt hij graag in tuinen en langs bosranden. Laatvliegers zijn overwegend donkerbruin van kleur en hebben een bruingele buik. Het is een zwaar beschermde diersoort.

Wat maakt de vleermuisschoorsteen zo bijzonder?
Er is in Nederland nog nooit een succesvol alternatief voor een kraamverblijf voor de mysterieuze en kieskeurige laatvliegers gebouwd. De vleermuisschoorsteen is een gezamenlijk ontwerp van Vidomes, ERA Contour en adviesbureau Tauw. Adviesbureau Tauw heeft gedurende het project ecologisch advies gegeven aan Vidomes. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor de schoorsteen, is daarna ook overleg met Omgevingsdienst Haaglanden en de Zoogdiervereniging geweest. Tot slot houdt Tauw de komende jaren goed in de gaten of de laatvliegers de alternatieve kraamverblijfplaats ook écht gaan gebruiken. Als dat zo is, wordt het concept door Tauw, maar waarschijnlijk ook door anderen, vaker ingezet als beschermingsmaatregel voor de laatvlieger.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X