Nieuws Corporatie Wonen Zuid onderzoekt sociale woningbouw in de grensregio

Published on mei 12th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Wonen Zuid onderzoekt sociale woningbouw in de grensregio – hoe pakt Duitsland dat aan?

Iedere woningcorporatie wil hetzelfde voor haar huurders. Betaalbaar en fijn wonen moet voor iedereen mogelijk zijn, energielasten moeten zo laag mogelijk blijven door duurzaam te bouwen en je wil zo effectief mogelijk omgaan met de ruimte die je hebt. Het zijn uitdagingen waar niet alleen woningcorporaties in Nederland voor staan, datzelfde geldt ook voor onze collega’s in Duitsland.

Als je als woningcorporatie en huurdersbelangenvereniging actief bent in een grensregio, is het daarom interessant om meer te weten over sociale woningbouw bij onze directe buren. Met die gedachte hebben Wonen Zuid en HWZ op 8 mei een werkbezoek gebracht aan de Duitse buren van Wohnbau in Mönchengladbach.

Leren van elkaar

Tijdens het werkbezoek informeren de deelnemers elkaar over de sociale huursector aan weerszijden van de grens en de daarbij behorende actuele opgaven. Bestuurder Ramon Testroote kijkt met veel interesse terug op deze leerzame dag: “Het was interessant om onze Duitse collega’s iets te vertellen over de bredere taakopvatting die Nederlandse woningcorporaties hebben op gebied van leefbaarheid in de wijk. Daarnaast hebben we gezien dat aan de Duitse zijde al meer gedaan wordt met concepten op het gebied van leefgemeenschappen waarin bewoners meer ruimtes met elkaar delen. Op die manier kun je effectiever met vloeroppervlak omgaan en wonen betaalbaar houden”.

Vanuit Mönchengladbach deelt de bestuurder van Wohnbau, Christian Heinen, zijn positieve ervaringen: “Deze eerste kennismaking smaakt naar meer. We gaan graag in op de uitnodiging om later dit jaar op bezoek te gaan bij Wonen Zuid. We zijn met name geïnteresseerd in de Nederlandse aanpak op het gebied van verduurzaming en flexibel bouwen. Dat zijn thema’s die ook in Duitsland zeer actueel zijn.”

Voor huurdersvereniging HWZ geeft voorzitter Lenne Valkenburg aan dat ze met plezier terugkijkt op een boeiende kennismaking: “Vanuit Nederlands perspectief zijn we gewend om al snel naar de Randstad te kijken, terwijl binnen enkele kilometers aan weerszijden van de grens interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Opvallend vond ik hoe sterk deze Duitse woningcorporatie ook actief is op het gebied van de realisatie van gebouwen voor kinderopvang. Zo probeert iedereen vanuit de mogelijkheden in het eigen land maatschappelijke meerwaarde te creëren.”

Mogelijk gemaakt door INTERREG Deutschland-Nederland

De kennisuitwisseling tussen de organisaties is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Europese Programma INTERREG Deutschland-Nederland. Via tussenkomst van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord kunnen eenvoudig contacten worden gelegd.

www.wonen-zuid.nl


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X