Nieuws

Published on april 22nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Woonbedrijf heeft 202 woningen in Doornakkers verduurzaamd

De woningen rondom de Frans van Mierislaan in Eindhoven zien er weer als nieuw uit! Ze zijn zodanig geïsoleerd dat er veel minder energie nodig is om de woning warm te krijgen. De zonnepanelen op de daken zorgen voor een duurzame opwekking van de stroom. De bewoners zijn er blij mee: “De warmte blijft goed hangen en we hoeven minder te stoken.”


Vergaande isolatie

Op de voor- en achtergevel plaatsten we geprefabriceerde isolerende panelen met nieuwe kozijnen met driedubbel glas en deuren. Ook kwamen er 6 of 12 zonnepanelen op het dak en een zuinige hybride warmtepomp in de woning. De bestaande mechanische ventilatieboxen die daardoor over waren, kregen een nieuwe bestemming elders. Groenen Bouw & Onderhoud voerde de werkzaamheden uit.

Meer comfort en minder kosten

We horen veel positieve reacties van bewoners.

  • “Ik ben blij met de 12 zonnepanelen. Daarvoor betaal ik meer huur, maar dat verdien ik gemakkelijk terug. Eerst moest ik altijd bijbetalen, nu krijg ik geld terug.”
  • “De isolatie merk je goed. We hadden last van tocht en kou en in de zomer van hitte in huis. Nu is de temperatuur stabieler. De warmte blijft op de koudere dagen goed hangen. En op de warme dagen is het koeler in huis.”
  • “We hebben ook zonnepanelen. Die wilden we graag om energie te besparen. We gaan ook elektrisch koken, omdat dat nog voordeliger is.”

Duurzaam en energiezuinig

Door de woningverbetering zijn alle 202 woningen flink energiezuinig geworden: 22 woningen krijgen het energielabel A+ en 180 woningen energie-label A++. Deze beide energielabels zijn vergelijkbaar met die van nieuwbouwwoningen. Bewoners betalen voor de verbeteringen (energiezuinige installaties, 6 zonnepanelen en isoleren van gevel en dak) een huurverhoging van €45,72 per maand. Voor 6 extra zonnepanelen betalen ze €10,56 extra aan servicekosten. Doordat de besparing op de energiekosten hoger is dan de huurverhoging dalen hun woonlasten.
89% van de bewoners koos voor 12 zonnepanelen. Daardoor liggen er in totaal 2.292 zonnepanelen op de daken. Samen produceren ze 480.000 tot 650.000 kWh per jaar. Met die cijfers mogen we dit stukje Doornakkers gerust een duurzame en energiezuinige buurt noemen.

2 fasen

De werkzaamheden aan de 202 woningen hebben we in 2 fasen gedaan. Fase 1 (96 woningen) is in het najaar 2019 gestart en was in maart 2020 klaar. Aansluitend hierop was de uitvoering van fase 2 (106 woningen) gepland. Door de coronamaatregelen is dat helaas opgeschoven naar juni 2020. Met extra veiligheidsmaatregelen konden we de woningverbetering van fase 2 voortzetten. In maart 2021 hebben we ook fase 2 afgerond.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X