Nieuws

Published on december 11th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Woonforte bouwt voor starters en spoedzoekers appartementen met extra buitenruimte

Aan de Laan der Continenten in Alphen aan den Rijn is een voormalig accountantskantoor getransformeerd tot een appartementencomplex van vijf verdiepingen met sociale huurwoningen. Het gaat om 44 studio’s en tweekamerappartementen in het bezit van woningcorporatie Woonforte. De studio’s en appartementen zijn bedoeld voor jonge starters en spoedzoekers die een woonruimte nodig hebben. Wooncomfort in combinatie met een efficiënt gebruik van de buitenruimte is een belangrijk aspect bij dit transformatieproject. Elk appartement is voorzien van een prefab balkon waarbij de 10 balkons aan de Laan der Continenten zijn voorzien van een afgesloten glazen scherm. Hierdoor ontstaat er extra buitenruimte. Daarnaast wordt het geluid van buitenaf gereduceerd. Balco Balkonsystemen uit Utrecht, onderdeel van Balco AB in Zweden, ontwikkelt de prefab balkons en balkonbeglazing voor dit transformatieproject. De specialist in balkon-en gevelrenovatie werkt hiervoor nauw samen met Van Rhijn Bouw, de hoofdaannemer van het project. Woonforte speelt met deze transformatie in op de acute vraag van jonge starters en spoedzoekers naar sociale huisvesting.

Robert van der Meer, directeur onderhoud en renovatie van Van Rhijn Bouw met vestigingen in Nieuw-Vennep en Katwijk, is als projectmanager betrokken bij de transformatie van het voormalige accountantskantoor. Van Rhijn Bouw werkt vaak in opdracht van woningcorporaties. “Dit soort transformatieprojecten zijn voor ons leuke, bouwtechnisch uitdagende klussen”, zegt Van der Meer. “Bij dit gebouw hebben we de verdiepingen van de betonnen kern volledig leeggesloopt. Hierin zijn nieuwe indelingen gemaakt voor 44 appartementen.” Op drie verdiepingen is de oude liftschacht opgeofferd en verbouwd tot een collectieve wasruimte, waar professionele wasmachines en drogers staan voor de bewoners, die tegen een gering bedrag een wasmachine kunnen reserveren. “Deze toepassing bespaart ruimte in de appartementen. Bewoners kunnen met een app een wasmachine reserveren”, geeft Van der Meer aan. De bestaande gevel is in tact gebleven, de oude kozijnen zijn gebleven en de isolatiewaardes voldoen aan de energetische eisen voor transformatieprojecten. In de gevel zijn gaten gezaagd om per appartement een buitenruimte te creëren, waarvoor de balkonsystemen van Balco uit Utrecht zijn toegepast. De specialist in slimme balkon- en gevelrenovaties is vanaf een pril stadium al bij dit transformatieproject betrokken. “Door de balkons is een extra buitenruimte gerealiseerd en zijn de appartementen binnen licht en open geworden.” Van der Meer legt uit dat juist vanwege de slimme balkonsystemen van Balco het balkon niet aan de constructie gemonteerd hoeft te worden. De balkons staan op een staalconstructie die langs de gevel is geplaatst en op de fundering van het gebouw rust. Hiertussen worden dunne betonnen vloeren en glazen elementen van de balkons geplaatst. “De slimmigheid van deze balkonsystemen zit in de maattoleranties van de verdiepingen en in de gevelopeningen. Wij hebben volgens een bepaald stramien de gevels open gezaagd. De balkonsystemen zijn van tevoren ingemeten en geprefabriceerd. Het systeem is flexibel in hoogtes en breedtes waardoor het precies aansluit op het vloerniveau. Dat scheelt namelijk behoorlijk veel tijd in de uitvoering het voorkomt ernstige verstoringen in het bouwproces.” Boven de entree van het voormalige accountantskantoor zijn eveneens balkons geplaatst, die zonder een stalen constructie aan de gevel zijn gemonteerd. “Hiervoor hebben we samen met de mensen van Balco gezocht naar een oplossing in de constructie van het gebouw. Er zijn consoles gemaakt en aan de bestaande vloer bevestigd die speciaal hiervoor was verstevigd om de draagkracht aan te kunnen. Prettig aan Balco is dat zij specifieke technische kennis in huis hebben om gezamenlijk met ons op locatie dit soort oplossingen te bedenken”, zegt Van der Meer.

Dico Dullemond is projectleider ontwikkeling bij woningcorporatie Woonforte in Alphen aan den Rijn. Hij legt uit dat Woonforte een aantal transformatieprojecten als pilots draait waarbij de woningen worden verduurzaamd door er een nieuwe bestemming aan te geven. “Bij de transformatie van het kantoorpand in de Laan der Continenten ligt de focus op het snel kunnen realiseren van starterswoningen met een aantrekkelijk woonoppervlak en extra buitenruimte, vlakbij het centrum van de stad. “Bij mooi weer kun je dus fijn buiten zitten, zonder dat je veel last hebt van het verkeer dat langs het gebouw rijdt, door de balkonschermen met verschuifbare glazen ruiten die op de balkons zijn geplaatst. De gevel ziet er prachtig uit, vandaar dat dit type appartement de bewoners zeer aanspreekt”, zegt Dullemond. “De targetdoelgroep voor dit complex waren jongeren. 29 Woningen zijn toegewezen aan inwoners van De Jozefs een complex voor tijdelijk wonen. Die bewoners stromen door naar dit appartementencomplex met een huurcontract voor onbepaalde tijd. Zij maken weer plaats voor andere spoedzoekers, die zonder inschrijftijd woonruimte in de De Jozef kunnen vinden”, legt Dullemond uit.

Sean Vos van advies- en productontwikkelingsbureau SlimRenoveren uit Eindhoven, houdt zich bezig met het verduurzamen van de sociale woningvoorraad. Hij vertelt dat woningcorporaties nog steeds een forse opgave hebben bij het verduurzamen van bestaande woningvoorraad, die past bij de doelgroep die ze huisvesten. “Dat is een gigantische klus, die met enorme investeringen gepaard gaan”, zegt Vos. “Nadeel is dat de overheid de investeringskraan sterk beperkt via de verhuurdersheffing die corporaties moeten afdragen. “Een transformatieproject zoals dat in de Laan der Continenten is een interessante manier om snel starterswoningen te kunnen realiseren in een voormalig kantoorpand’, zegt Vos. In Nederland moeten we spaarzaam met de beschikbare ruimte omgaan en kunnen we niet zomaar overal nieuwbouw realiseren. Bovendien zijn er genoeg kantoorpanden die allang niet meer aan de huidige eisen voldoen. “Superhandige zet van corporaties om zo’n pand te verbeteren en efficiënt in te richten voor een sterk groeiend aantal eenpersoonshuishoudens, dat moeilijk aan woningruimte kan komen”, vindt Vos.

Richard Matchett, directeur Nederland van Balco, legt uit dat voor de transformatie van het appartementencomplex het prefab Balco balkonsysteem met balkonbeglazing is toegepast. “Bij dit project zit de constructieve oplossing in het monteren van nieuwe balkons aan een bestaande gevel. Daarnaast heeft de gemeente Alphen aan den Rijn specifieke eisen gesteld voor geluidsdemping bij dit complex.” Het gebouw staat naast een rotonde aan een vrij drukke weg. Bij de gevel aan deze straatkant is een balkon met balkonbeglazing toegepast die aan de huidige geluidsnorm voldoet. Aan de andere drie gevels zijn verhoogde balustrades aangebracht om geluidshinder te reduceren. In totaal zijn er 40 prefab balkons met draagconstructie geleverd. Op 30 balkons is een verhoogd glazen hekwerk met een geluidsscherm geplaatst en bij 10 balkons is een volledige verdiepingshoge balkonbeglazing toegepast. De specialist in slimme balkon- en geveloplossingen heeft eigen constructeurs, design- en bouwkundig ingenieurs in dienst. De balkonsystemen en balkonbeglazingen worden in hun eigen fabriek geproduceerd. “De hele keten, dus het balkon als product en oplossing, zit bij ons intern”, zegt Matchett. “De uitdaging bij dit project was om de balkons te kunnen verankeren in de verdiepingsvloeren. Als we weten of een vloer voldoet, kunnen we hiervoor het juiste balkonsysteem toepassen”, stelt Matchett vast.” Voor dit appartementencomplex maakt Balco gebruik van de bestaande doorgestorte verdiepingsvloeren en stalen gevelkolommen tegen de bestaande fundering. “Elk gebouw is anders, waarvoor wij een gepaste constructieve oplossing kunnen bedenken zodat ook elk balkon constructief goed is gemonteerd en ook goed blijft”, aldus Matchett.

Het transformatieproject is voor de zomer opgeleverd.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief

  • Laatste Artikelen

  • Uitgever

    Spoor & Partners
    Postbus 20
    2040 AA ZANDVOORT
    Passage 17
    2042 KS ZANDVOORT
    023- 5740881
    contact@corporatiebouw.nl

X