Nieuws

Published on maart 10th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie WoonFriesland voorziet in 26 extra huurwoningen in Stiens

In Stiens is het vanaf zomer 2021 mogelijk om te wonen in een nieuwe, duurzame huurwoning van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. De woningen komen op het voormalige spoorwegemplacement van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Met de komst van deze 26 sociale huurwoningen komen wij tegemoet aan de grote en nog steeds toenemende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen in de gemeente Leeuwarden. De nieuwe energiezuinige huurhuizen met label A+ zijn ideaal voor starters en gezinnen met kinderen. Wij investeren met deze uitbreiding bijna 3,5 miljoen euro.

Goed voor het milieu

De Wisseling is een nieuwe wijk met 58 woningen, waarvan 26 huurhuizen. WoonFriesland neemt de woningen af van Aannemingsmaatschappij Friso, onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek. De nieuwe huizen maken duurzaam wonen mogelijk, doordat de verwarming van het huis gebeurt met een warmtepomp. De pomp zelf staat op zolder, de bijbehorende unit is te vinden in de achtertuin. De vloerverwarming zorgt op de begane grond en in de badkamer voor een prettige temperatuur. In de badkamer en op de gehele verdieping zijn daarnaast radiatoren te vinden die de vertrekken verwarmen. Op het dak van de huizen liggen tien zonnepanelen om op een milieuvriendelijke manier stroom op te wekken. 

Ideaal voor starters en gezinnen

De nieuwe huurhuizen zijn ideaal voor starters en gezinnen met kinderen. Met een breedte van zes meter en een diepte van tien meter zijn de huizen lekker ruim. Ook de tuinen zijn minimaal zes meter breed en zijn op het noordoosten gelegen. Binnen hebben de huizen een ruime hal, met daarin de meterkast, het toilet en de trapopgang. Koken op elektra gebeurt aan de voorzijde van het huis, met uitzicht op straat. De keuken loopt over in de woonkamer met openslaande tuindeur en een puikozijn tot aan de vloer. De trap in de gang leidt naar de overloop, waaraan drie slaapkamers en de badkamer grenzen. 

Op zolder is de technische ruimte te vinden en nog meer opbergruimte. Voor alle spullen voor buiten en bijvoorbeeld de fietsen, is een houten opbergruimte in de tuin. Er komen parkeervakken in de straat tegenover de huizen, in de groenstrook en bij de monumentale spoorloods. 

Gemeentelijk monument

Het voormalig spoorwegemplacement ligt aan het spoor van de vroegere lijn tussen Leeuwarden en Anjum, in het centrum van Stiens. Hoewel een groot deel van de rails is verdwenen, is het spoor nog goed zichtbaar. Daarnaast bevindt zich nog de karakteristieke remiseloods in het midden van de wijk. Deze loods is onlangs nog benoemd tot gemeentelijk monument en kreeg de naam ‘Lokaal 1903’. Wie goed kijkt, herkent in de rij huizen een locomotief met wagons. Twee huizen representeren de locomotief en zijn daarom wat hoger dan de anderen. Hierdoor hebben ze een ruimere zolder en grotere ramen op de verdieping. De andere huizen stellen de wagons voor.  

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X