Nieuws

Published on januari 26th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Woonservice bouwt eerste ecologische woningen

Voor de zomer willen wij van start met de bouw van de eerste acht ecologische woningen in Exloo. De woningen zijn levensloopbestendig en bedoeld voor de sociale verhuur. Leon Vries, manager Vastgoed & Bedrijfsvoering bij Woonservice: “Wij geloven dat de huidige manier van bouwen niet nog jaren door kan gaan. Daarom zijn wij op zoek naar andere manieren, waarbij we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen bouwen. Als corporatie onderzoeken wij welke mogelijkheden er allemaal zijn. Denk aan ecologisch bouwen, hergebruik van sloopmateriaal en circulair bouwen. Door verschillende manieren uit te proberen ontdekken we wat bij ons past. En kunnen we samen met bouwers en installateurs stappen zetten in andere manieren van bouwen. Daarbij geldt altijd als uitgangspunt dat de woningen voor onze huurders comfortabel en betaalbaar moeten zijn.”

Met uitzicht over De Hondsrug

Vorig jaar meldde DAAD Architecten zich bij Woonservice met een ontwerp voor een ecologische woning. “DAAD kwam op een goed moment. We waren bezig met de ontwikkeling van de nieuwbouw aan de Molenweg in Exloo. Daar hebben wij verouderde woningen gesloopt. Het is een prachtige locatie, uitkijkend over De Hondsrug. Het ontwerp van DAAD is de perfecte woning voor deze plek. Het houten casco past goed in de groene omgeving. En het kenmerkende grote raam fungeert als een TV, waarmee je uitkijkt over het landschap.”

Op zoek naar een bouwer

Met het ontwerp in de hand was de volgende stap het vinden van een bouwer die deze ecologische woning kan realiseren. Leon Vries: ”In ons netwerk zaten vooral traditionele bouwers. Een ecologische bouwer die seriematig woningen kan bouwen ontbrak. Daarom hebben wij via LinkedIn een uitvraag in de markt gedaan.” Verschillende partijen uit heel Nederland namen contact op met Woonservice. “Door de uitvraag zien we dat veel traditionele bouwers de beweging maken naar bouwen met circulaire bouwmaterialen. We hebben gekozen voor de combinatie Kuipers en Koers bouw uit Emmen en Prefab Strobouw. Hiermee hebben we een aannemer in huis gehaald met ervaring in seriematig bouwen, gecombineerd met de kennis en ecologische bouwelementen van het bedrijf Prefab Strobouw.”

Isoleren met stro

Voor de bouw van de woningen wordt gebruik gemaakt van een houtskeletbouwconstructie met casco elementen gevuld met stro voor de isolatie. De woningen worden damp-open gebouwd. Dat betekent dat de constructie in staat is om vocht op te nemen en geleidelijk weer te laten verdampen. Op die manier is er een constante luchtvochtigheid in de woning aanwezig. Met deze manier van bouwen krijgen de woningen een hoge isolatiewaarde en tegelijkertijd zorgt het voor een prettig binnenklimaat.

Anders bouwen vraagt om goede bewonersbegeleiding

Een woning met damp-open gevels vraagt om een andere manier van omgaan met de woning en installaties. Iets wat de gemiddelde bewoner niet gewend is. Leon Vries: “We zijn ons ervan bewust dat goede bewonersbegeleiding essentieel is als je anders gaat bouwen. Alleen dan kun je samen met bewoners zorgen voor de ultieme werking van de woning. Vooraf willen we bewoners bewust maken van wat het betekent om in damp-open woning te wonen. En tijdens de bewoning blijven we in gesprek. Om zo te zorgen voor maximaal wooncomfort.”

Voor de zomer starten met bouwen

Woonservice wil nog voor de zomer van start met de bouw van de woningen. “Wij zijn nu bezig om de woningen verder uit te werken voor de vergunningsaanvraag. Zodra de omgevingsvergunning binnen is kunnen we van start.”

De woningen zijn geschikt voor 1 en 2 persoonshuishoudens en krijgen een slaapkamer en douche op de begane grond. De bovenverdieping wordt leeg opgeleverd en kan ingezet worden als slaapkamer, werkkamer of zolder. Mochten de woningen bevallen dan wil Woonservice meer van deze woningen bouwen. “We hebben al reacties van huurders uit ons werkgebied die wel zo’n woning willen. Dat is mooi om te horen.”

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X