Nieuws

Published on november 17th, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Woonwaard realiseert grootse verduurzaming Noordertogt 

Op het dak en aan de kopgevel van flatgebouw Noordertogt aan de Van de Veldelaan in Alkmaar komen 910 zonnepanelen. Hiermee wordt alle benodigde elektriciteit voor de flat duurzaam opgewekt. Daarnaast wordt het dak beter geïsoleerd, wordt circulaire dakbedekking aangebracht en wordt de warmte- en ventilatie installatie verbeterd, waardoor het gasverbruik daalt. Met deze verduurzamingsslag daalt de CO2 uitstoot van de flat en zijn de woningen weer een aantal stappen beter voorbereid op de toekomst.

Circulaire dakbedekking
Eind oktober is gestart met het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. De dakisolatie is al goed, maar kan nog beter. Woonwaard plaatst bovenop de bestaande dakbedekking een extra laag isolatie en daarbovenop een duurzame dakbedekking. Deze circulaire dakbedekking bestaat uit PVB. Dit materiaal wordt gemaakt van de folie die in gelaagd glas zit. Deze folie wordt teruggewonnen en hergebruikt. Vervolgens is de nieuwe dakbedekking aan het einde van haar eigen levensduur naar verwachting nog circa 6x recyclebaar. Het toepassen van deze circulaire dakbedekking is niet uniek, maar wel bijzonder. Het materiaal werd tot nu toe alleen gebruikt voor kleine dakoppervlakken, maar is nog nooit eerder zo grootschalig toegepast: het dak van de flat is 800 m2.

Isolatie
In 2010 is de isolatie van de flat al verbeterd. De woningen zijn toen allemaal voorzien van HR++ isolatieglas, de kopgevels zijn goed geïsoleerd en ook het plafond tussen de bergingen in de kelder en de vloer van de woningen op de begane grond is toen goed geïsoleerd.

Zonnepanelen en opslag batterijen
De zonnepanelen op het dak komen op een staalconstructie. Ook de zijkanten van deze staalconstructie worden rondom voorzien van verticale zonnepanelen. De bewoners en omwonenden hebben ervoor gekozen om de panelen in een recht model te laten plaatsen. Vanaf de grond ziet dit eruit als een verlengde van het gebouw. Daarnaast komen er panelen op de zuidelijke kopgevel van de flat.

In de kelder van het gebouw komen twee grote batterijen. Deze batterijen vangen het teveel aan stroom op, want het elektriciteitsnet kan de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen leveren niet aan. De batterijen leveren vervolgens in de avond en nacht stroom terug aan de centrale voorzieningen van het gebouw. Pas als de batterijen leeg zijn wordt er weer stroom vanuit het elektriciteitsnet gebruikt.

Warmte- en ventilatiesysteem
Een verbeterd warmte- en ventilatiesysteem vervangt het inmiddels verouderde zonneboilersysteem. Het nieuwe systeem bestaat uit een warmtepomp die op het dak wordt geplaatst. Een warmte-terugwin-unit op het dak haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht van de woningen en verwarmt hiermee de inblaaslucht van de ventilatie voor.

In de zomer en in warmere periodes in het voor- en najaar, als de lucht die binnenkomt al warm genoeg is, wordt de teruggewonnen warmte gebruikt om het tapwater en zelfs het CV-water voor te verwarmen. Door dit systeem kan het gasgebruik van het gebouw naar verwachting 20-25 % gereduceerd worden.

Planning
Als alle materialen die besteld zijn op tijd geleverd worden, is de verduurzaming van de Noordertogt eind maart 2023 gereed.

Dit verduurzamingsproject wordt medegefinancierd door de Europese Unie, Horizon 2020/ POCITYF.

https://www.woonwaard.nl/nieuws/nieuwsbericht/grootse-verduurzaming-noordertogt


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X