Nieuws

Published on september 21st, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Belangrijke stap voor corporatie Woonwaard richting 55% CO2-reductie in 2030 

Met de stijgende energieprijzen is het nog belangrijker om sneller meer woningen te isoleren. Om dit te realiseren werkt Woonwaard samen met twee vaste partners: Logchies renovatie en onderhoud en Lenferink Vastgoedonderhoud. In 2021 is gestart met het isoleren van 1800 woningen, onlangs zijn de eerste 170 woningen opgeleverd. De bewoners wonen in een gezonde, comfortabele woning met een lager energieverbruik, waarin weer vele jaren met plezier kan worden gewoond.

Versnelling en noodzaak
De noodzaak om woningen te isoleren is groot. We moeten de duurzaamheidsdoelstellingen halen en met de stijgende energieprijzen wordt het steeds duurder voor bewoners. Er wordt daarom binnen de samenwerking voortdurend gekeken naar hoe het sneller kan. Door een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar af te sluiten kunnen de partijen werken aan procesversnelling en -verbeteringen. De komende jaren gaan we ruim 400 woningen per jaar isoleren in Heerhugowaard, Alkmaar, St, Pancras en de Rijp. 

Tijd voor feest 
Met een opleverfeest voor de bewoners van de 170 geïsoleerde woningen wordt de eerste mijlpaal binnen de samenwerking gevierd. Er is deze feestelijke middag van alles te doen voor jong en oud: Bewoners krijgen een ‘Energybox’ cadeau met tips en acties om zelf aan de slag te gaan met energiebesparen, er kan een insectenhotel gemaakt worden en een paardentram rijdt langs de projecten. Tijdens deze middag kunnen bewoners en medewerkers van Woonwaard, Lenferink en Logchies elkaar beter leren kennen, even napraten en gezamenlijk het project afsluiten. 

Tijdens een kort officieel moment staan de drie partijen stil bij de leerpunten van de samenwerking en de uitvoering van de werkzaamheden in bewoonde staat.

Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard: “Dit verduurzamingsproject in Dijk en Waard is een mooi voorbeeld van onze doelstelling om als Woonwaard een gezonde woning aan te bieden: energiezuinig, met goede ventilatie en gebruik gemaakt van duurzame materialen. Door de aanpak gaat het gasverbruik omlaag. Dat is met de stijging van de energieprijzen belangrijk om de woonlasten voor onze huurders op een redelijk niveau te houden. Het verduurzamen van de woningen in bewoonde staat vraagt veel geduld van onze bewoners, maar uiteindelijk hebben we, samen met onze vaste partners Logchies en Lenferink, een prachtig resultaat neer kunnen zetten.”

Paulina Logchies, algemeen directeur Logchies renovatie en onderhoud: 
“Om de afgesproken doelstellingen binnen het Isolatiespoor te behalen spelen onze ketenpartners een belangrijke rol. Door intensief met elkaar samen te werken vanaf de planontwikkeling raken processen beter op elkaar afgestemd en ontstaan kansen voor innovaties, zoals circulaire producten. Een voorbeeld daarvan is de inzet van de duurzame houtsoort ‘accoya’ en het ontwerp en de aanleg van warmteterugwin-installaties. De samenwerking levert behalve meer werkplezier ook veel voordelen voor de bewoners op. In een vroeg stadium wordt duidelijk wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van de plannen zijn. Zo weten bewoners wat zij kunnen verwachten en vooral: wat het hen oplevert”. 

Franck van Hooff, commercieel directeur Lenferink Vastgoedonderhoud: “Juist in deze tijd met een enorme stijging van de energieprijzen zijn bewoners erg blij met de uitgevoerde werkzaamheden. We realiseren ons heel goed dat de werkzaamheden gepaard gaan met overlast. Door met elkaar in gesprek te blijven en te blijven kijken waar het met minder overlast kan en proberen we de bewoners zoveel mogelijk te ontlasten. Eén van de doelen van deze samenwerking is het van elkaar blijven leren en als team blijven verbeteren.

Werkzaamheden isolatiespoor:
De woningen krijgen een heel goed label, gemiddeld zo’n A+ of zelfs A++. Dat betekent dat de woningen nog een netto warmtevraag hebben van 50-70 kWh/m2. Dit wordt gerealiseerd door het isoleren van gevel, dak en vloer. Ook worden de woningen luchtdicht gemaakt. Dat betekent dat de woningen ook een goed ventilatiesysteem krijgen. Best bijzonder in de bestaande bouw is het aanbrengen van een warmteterugwin-systeem (WTW). Naast de isolatie biedt Woonwaard de bewoners zonnepanelen aan. 

Foto: Wethouder René Schoenmaker van college Dijk en Waard 
rijkt een prijs uit voor het beste insectenhotel

www.woonwaard.nl


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X