Artikelen

Published on september 26th, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Datagestuurd werken met digital twin

De Alliantie onderzoekt mogelijkheden van vergaande digitalisering van woningen .

Het klinkt nog een beetje als een jongensboekavontuur: de Digital Twin in corporatieland. Wat is het en hoe maak je een digital twin? Het begint met een fysiek object in een echte omgeving, legt Theunissen uit. Bij De Alliantie is dat nu nog één complex in een buurt in Hilversum. “Van de woningen en de omgeving verzamelen we allerlei data en die koppelen we aan de exacte virtuele kopie die we van dat complex gemaakt hebben. Een digitale tweeling dus. Bij ons is dat een BIM-model. Daar voeren we steeds realtime data in en daarmee hebben we actuele informatie over het complex inzichtelijk. Omdat het model met de werkelijkheid mee verandert, kunnen we met behulp van kunstmatige intelligentie ook voorspellingen doen.” Om de data gestandaardiseerd vast te leggen in het BIM-model gebruikt De Alliantie de Aedes Informatie Levering Specificatie ILS (zie kader). 

PROTOTYPES
Het Digital Twin-innovatieproject maakt deel uit van een Community of Practice: Het digitale huis van de toekomst. De Alliantie onderzoekt hierin samen met andere corporaties, kennisinstituten en marktpartijen wat vergaande digitalisering van woningen betekent en kan opleveren. Theunissen: “Hoe kan een digital twin bijdragen aan een effectiever en efficiënter onderhoudsproces en de verduurzaming van onze woningen? Wat is de meerwaarde voor bewoners?” Het project bestaat nog vooral uit experimenteren en van elkaar leren, vervolgt hij. De Alliantie gebruikt bij het verzamelen van de data een combinatie van prototypes. Sensoren in de lift, op het dak en in installaties meten zaken als luchtvochtigheid, het elektriciteitsverbruik of het pompvermogen van een warmtepomp. Ook beeldmateriaal dient als databron. Zo zijn er proeven met 3D-camera’s die de staat van keukens en badkamers in beeld brengen. Drones vliegen over het complex om via beeldherkenning de conditie van bijvoorbeeld het schilderwerk te meten.
Ook in de communicatie met medewerkers en bewoners experimenteren we al met de digital twin, zegt Theunissen. “Met een virtual reality-bril kunnen zij bekijken hoe het digitale huis van de toekomst eruitziet.”

Uiteindelijk gaat De Alliantie al haar woningen onderhouden, beheren en ook verduurzamen op basis van door digital twins geanalyseerde data. “Door de gecombineerde inzet van gedigitaliseerde data en kunstmatige intelligentie kunnen we voorspellend onderhoud gaan doen. Woningen zullen zelf met ons gaan communiceren. Als een warmtepomp ons laat weten dat ie binnen afzienbare tijd defecten zal krijgen, gaan we repareren voordat de pomp stuk is. Zo kunnen we ook voorspellen wanneer een keuken of badkamer aan vervanging toe is. Met deze data-exercities kunnen we ook de juiste verduurzamingsscenario’s berekenen.”

SMARTPHONES
De digital twin van het complex in Hilversum is naar verwachting eind van het jaar helemaal klaar. Theunissen hoopt dat deze aanpak binnen vijf tot tien jaar in de hele woningvoorraad van De Alliantie inzetbaar is. Corporatiemedewerkers kunnen deze processen dan bij wijze van spreken vanuit hun smartphones regelen. “Misschien kunnen we in sommige situaties wel helemaal uit de keten en krijgen onze onderhoudspartners en bewoners automatisch een seintje. Dat laatste is volgens Theunissen ook een belangrijke reden om vaart te maken met deze digitaliseringsslag. “Bij Bol.com en andere bedrijven kunnen klanten precies zien wanneer een pakketje wordt bezorgd. Onze bewoners accepteren binnenkort niet meer dat wij niet precies kunnen zeggen hoe het is gesteld met het onderhoud van hun huis.”

MEER WETEN?

Lees meer over BIM en Aedes ILS op www.aedes.nl/digitalisering-en-informatievoorziening.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X