Nieuws

Published on juli 9th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Duurzame renovatie Alhenablok begonnen

Met de onthulling van een nieuw bouwdoek heeft de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers het startsein gegeven voor de duurzame renovatie van het Alhenablok. Het beeldbepalende gebouw in de wijk Spangen stamt uit de jaren twintig en is door wateroverlast, schimmel, zwammen en bruinrot flink beschadigd geraakt.

Daarom wordt de fundering volledig hersteld. Ook wordt het gebouw grondig geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet, worden liften, trappenhuizen en galerijen gerealiseerd en het dak vernieuwd. De historische gevel, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van onder meer De Kuip en de Van Nelle Fabriek, blijft behouden.

Energiezuinig

“Ik ben blij dat we met de renovatie aan de slag kunnen”, zegt Richard Sitton, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron. “Het is een mooi en uitdagend project met een enorme voorgeschiedenis, maar het belangrijkste is dat we vanuit onze maatschappelijke rol als woningcorporatie op deze manier kunnen zorgen voor voldoende goede, moderne en energiezuinige woningen. Alles bij elkaar renoveren we 80 woningen in het middenhuursegment en 5 bedrijfsruimtes. Én we bouwen 5 houtbouwwoningen tussen de Pax Christi kerk en het Alhenablok. Daar ben ik trots op.”

Duurzaam karakter

Wethouder Zeegers: “Dit project sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om niet alleen te voorzien in sociale huurwoningen, maar ook woningen in het middenhuursegment. De vraag naar deze woningen binnen onze gemeente is groot. Ik ben blij dat Woonbron hier een bijdrage aan levert. Mooi is ook het duurzame karakter van dit project. Zo is het gebouw aan de binnenkant niet gesloopt, maar geoogst. Veel van deze bouwmaterialen krijgen een nieuwe bestemming. En het Alhenablok is al bijna 100 jaar beeldbepalend voor Spangen. Ik ben blij dat dat zo blijft en hoop dat dit project een voorbeeld kan zijn voor andere vergelijkbare duurzame renovatieprojecten.”

Eind 2025 klaar

De werkzaamheden aan en rondom het Alhenablok zijn naar verwachting eind 2025 klaar. Alle woningen worden ruim voor die tijd aangeboden via Woonnet Rijnmond.

Bron: https://www.woonbron.nl/News/4270


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X