Nieuws Eplucon kreeg een VSK Award in de categorie energietransitie

Published on februari 8th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Prijs voor 10 ampère woning Eplucon

Eplucon, ontwikkelaar van duurzame energie-installaties voor o.a. appartementen, kreeg deze week een VSK Award in de categorie energietransitie. De winnende inzending was het ontwerp van een 10 ampèrewoning. De  prijs werd uitgereikt tijdens de vakbeurs VSK, de grootste beurs voor de installatiebranche.

Eerder dit jaar nomineerde de vakjury tien kanshebbers in drie categorieën: Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken. De jury beoordeelde de producten op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement.

Focus op circulair

De jury waardeerde het dat de inzenders over de grenzen van hun eigen product heen kijken, het circulair materiaalgebruik in producten steeds hoger agenderen en meer en meer oog hebben voor de vaklieden die het moeten maken. Ook keek de jury naar de materiaalimpact van de inzendingen. Met name de inzendingen waarbij materialen hergebruikt werden of duurzaam geproduceerd zijn vielen op.

Energietransitie

In de categorie energietransitie ging de VSK Award dus naar Eplucon BV.  Dat bedrijf realiseerde een 10 ampère woning, waar binnen de erfgrens energie opgewekt, opgeslagen en verbruikt wordt met behulp van slimme regeltechniek. Ze ontwikkelden een compleet energiemanagementsysteem met een superslimme thermostaat die vooruit kijkt naar weersvoorspellingen en fluctuerende energieprijzen.

De vakjury schreef: ‘Erfgebonden energie noemen zij het zelf. Ze zijn groots in eenvoud en ontwikkelen duurzame concepten die dwars staan op de grote merken en de gevestigde orde. Hun ambitie is reductie van de netbelasting in een woonwijk, verlaging van de energierekening en geen gas. Prijzen stijgen, fossiele brandstof raakt op. Het moet anders, en het kan anders! Is er vandaag zon en morgen niet? Dan wordt er automatisch gebufferd in vloeren en wordt het water in de boiler alvast extra verwarmd. Zo wordt het energieverbruik afgevlakt en afgestemd op het aanbod. Als je de pieken weghaalt, hoef je uiteindelijk veel minder energie op te wekken. Een aansluiting op het energienetwerk van slechts 10 ampère is hierdoor voldoende. Een grote potentie voor de verduurzaming van woningen. Niet alleen voor nieuwbouw, ze kijken nu ook naar bestaande woningen. Het is een actuele oplossing voor een groot wereldwijd probleem rondom energiearmoede. Dat maakt de maatschappelijke relevantie ook zo groot.’

Toepassing

De jury is onder de indruk van de toepassing van deze technologie. Het is duurzaam, wereldwijd schaalbaar, de maatschappelijke relevantie is enorm groot en de jury is er van overtuigd dat deze innovatie de potentie heeft om wereldwijd te groeien.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X