Nieuws

Published on maart 11th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Flamco introduceert ultracompacte, thermische batterij voor warm tapwater

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen in principe van het gas af zijn. Flamco introduceert een unieke oplossing die deze energietransitie mede mogelijk maakt. FlexTherm Eco is een thermisch laadstation. Het zet elektriciteit direct om in warmte en slaat die op voor warmwatervoorziening. Met zijn compacte design en efficiënte werking past FlexTherm Eco in elke woning en is het toestel zeer zuinig (energielabel A+ voor stilstandverliezen).

Hoe garandeer je in een woning zonder gasaansluiting voldoende warm tapwater? Als antwoord op die vraag introduceert Flamco een zeer compacte en efficiënte thermische batterij. De FlexTherm Eco werkt door middel van thermische opslag in een zogenaamd Phase Change Material (PCM). Dit materiaal reageert op temperatuurverandering door te smelten of te kristalliseren en daarbij energie op te nemen respectievelijk af te geven.

Inventieve warmtebatterij

De FlexTherm Eco bevat anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 graden Celsius opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een warm tapwater-vraag koelt het zout weer af en geeft de warmte-energie af aan met water gevulde warmtewisselaars, die warm tapwater genereren. De FlexTherm Eco 6E levert 12,5 liter warm water per minuut (CW5), hetgeen voldoende afgiftecapaciteit is voor minimaal 170 liter aan warm douchewater.

Veel voordelen

De innovatieve FlexTherm Eco biedt veel voordelen, zowel qua techniek als gebruik en milieuprestaties. Het toestel past met zijn geringe afmetingen (bij type 6E is b x d x h = 37 x 57 x 65 cm) in elke woning en benodigt slechts een derde van de ruimte die een gemiddelde boiler inneemt. De gebruiker kan het oneindig vaak op- en ontladen zonder verlies van rendement. Het apparaat werkt snel en efficiënt dankzij de hoge warmteopname en -afgifte en heeft een uiterst gering warmteverlies (27W), mede dankzij het vacuüm isolatiepaneel. De FlexTherm Eco warmt in slechts 2,5 uur volledig op. Verder is het toestel schoon en milieuvriendelijk, doordat het geen gassen verbrandt, geen giftige stoffen bevat, een lage CO2-uitstoot heeft en 100 procent recyclebaar is. Tot slot is de batterij makkelijk te installeren (met een water- en 230 V elektra-aansluiting) en onderhoudsarm (geen bewegende delen), wat kosten bespaart.

Multi-inzetbaar

De FlexTherm Eco is een unieke oplossing voor met name installateurs en woningbouwcorporaties die nieuwe mogelijkheden zoeken om duurzaam opgewekte energie op te slaan. Die noodzaak groeit, omdat het kabinet van plan is de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2021 stop te zetten. De FlexTherm Eco is geschikt voor nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van woningen, appartementen en utiliteit. Bovendien past het toestel door zijn thermische werking naadloos in de transitie naar gasloze woningen. Verder maakt de FlexTherm Eco de energievoorziening in combinatie met bijvoorbeeld PV-panelen (voor elektriciteit) en een warmtepomp (voor ruimteverwarming) CO2-neutraal.

Uitvoeringen

Flamco levert de FlexTherm Eco in verschillende modellen, alle met KIWA-keur. Naast de standaard versie voor een gemiddeld huishouden (type 6E) is er een kleinere (type 3E) en een grotere versie (type 9E). Alle modellen hebben hetzelfde vermogen (CW5), maar ze verschillen in hoogte en daarmee opslagcapaciteit. Flamco levert de FlexTherm Eco met 10 jaar garantie via de installatiegroothandel. De FlexTherm Eco is te zien op de vakbeurzen ISH te Frankfurt (11-15 maart) en Duurzaam Verwarmd te Vijfhuizen (19-21 maart).

Investeringsaftrek

Investeren in de FlexTherm Eco is fiscaal aantrekkelijk. Het toestel bevat namelijk faseovergangsmateriaal (PCM). Dit PCM valt onder de Energie-investeringsaftrek 2019 (EIA van het ministerie van EZ en Klimaat).

Zo kan de aftrek voor de FlexTherm Eco 9E oplopen tot 1.100 euro.

Fotobijschrift: De FlexTherm Eco is één vat vol innovatie.

Fotocredit: Foto Flamco

Over Flamco

Flamco is onderdeel van Aalberts en verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van alle Hydronic Flow Control producten voor verwarming-, koeling-, water- en solarsystemen. Flamco onderscheidt zich in de markt met totaaloplossingen op het gebied van distributie. Ook levert Flamco maatwerk voor HAVC (‘Van opwekker tot afgiftesysteem’).
Het uitgebreide leveringsprogramma van Flamco wordt met name toegepast in kleine appartementen, huizen en utiliteitsgebouwen. Flamco producten behoren tot de meest energie-efficiënte oplossingen op de markt.

Klik hier voor meer informatie

 


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X