Artikelen

Published on september 22nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Kiezen voor houtbouw, tenzij

Wooncompagnie bouwde 62 volledig houten appartementen. Hoe ging dat?

Een jaar geleden introduceerde directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie op deze pagina een nieuwbouwproject van 62 volledig houten appartementen. Wat is er sindsdien gebeurd? In de sector en bij Wooncompagnie?

Van Schaik heeft al heel wat rondleidingen gegeven op de bouwlocatie van het houten wooncomplex in Monnickendam. Aan wethouders en gemeenteraadsleden uit de regio, en collega’s van andere corporaties. “Er is veel interesse in gestapelde houtbouw”, zegt hij. In maart kwamen de eerste prefab modules van massief houten constructieplaten uit de fabriek. In de afrondende fase krijgt het gebouw onder meer stalen gevelelementen en zonnepanelen op de daken. Dit najaar ontvangen de bewoners hun sleutel. De corporatie is eigenaar van de 20 sociale huurwoningen. De resterende 42 koopwoningen zijn allemaal al door de ontwikkelaar verkocht.

CIRCULAIRE KEUKEN

“Gaandeweg het project voelde het niet goed om in dit duurzame complex traditionele keukens te plaatsen”, zegt Van Schaik. “Zo’n keuken vervangen we tijdens de levensloop van een woning minstens twee keer. Dat is allerminst circulair. Hier gebruiken we nu het Kitchen-as-a-service-model. We kopen de keukens als dienst in bij een bedrijf dat zorgt voor het onderhoud. Na een lange levensduur gaan de keukens terug naar het bedrijf voor demontage en hergebruik. Dat heeft ook gevolgen voor de materiaalkeuze. De werkbladen zijn bijvoorbeeld niet van kunststof, maar van graniet.” In eerste instantie brengt dit iets hogere kosten met zich mee, erkent hij, “maar op de lange termijn is het goedkoper.” In een jaar tijd heeft Van Schaik de animo voor houtbouw in de corporatiesector zien groeien. “Aanvankelijk werd het vooral  gebruikt voor tijdelijke woningen. Omdat het materiaal zo licht en dus makkelijk verplaatsbaar is.” Inmiddels verrijzen er ook steeds meer reguliere houten sociale huurwoningen. “Kijk bijvoorbeeld naar Woonwaard in Alkmaar en Parteon in Zaanstad. Buiten de Noord-Hollandse regio heeft Wonen Limburg heel mooie projecten (zie kader – red.). Die zijn echt onderscheidend.” De corporaties delen hun ervaringen en kennis met elkaar, vertelt Van Schaik. “Dat komt de versnelling van houtbouw ten goede en daardoor uiteindelijk de prijs ook dalen.”

MEERDERE LEVENS

De milieu- en duurzaamheidsvoordelen van hout uit duurzaam beheerde bossen zijn inmiddels bekend, zegt Van Schaik. “Hout haalt CO2 uit de lucht en slaat dit voor lange tijd op. Het Cross Laminated Timber dat wij in Monnickendam gebruiken, krijgt meerdere levens. Als we de appartementen bijvoorbeeld over zeventig jaar slopen, is het hout elders opnieuw voor woningbouw te gebruiken. Daarna kan het nog als plaatmateriaal dienen. Pas als we ruim honderd jaar verder zijn, is het brandstof voor een energiecentrale. Ondertussen gebruiken we minder traditionele bouwmaterialen met een forse CO2 uitstoot.” Daarom vindt hij het zuur dat de methodiek voor het berekenen van de milieubelasting van bouwmaterialen nog onvoldoende rekening houdt met de CO2-opslag van biobased bouwmaterialen. Wooncompagnie is dan ook een van de ondertekenaars van het manifest ‘Een eerlijker speelveld voor een duurzamer Nederland’. Van Schaik verwacht in de nabije toekomst een CO2-belasting op bijvoorbeeld het afvoeren van gesloopt beton. Ook dat kan helpen om de urgentie van het versneld terugbrengen van CO2-uitstoot in actie te vertalen. “Er komt een moment dat ik als corporatiebestuurder zeg: ‘Het is houtbouw (of ander biobased en circulair materiaal, zoals bamboe), tenzij.’ En dat moment is niet meer ver weg.” 

MEER WETEN?

Volg op 22 september het Webinar Versnelling houtbouw van Groene Huisvesters (zie de agenda op aedes.nl). Of download via aedesmagazine. nl het artikel in Aedes-Magazine 1/2021, waarin corporatie Wonen Limburg vertelt over haar ervaringen met houten huizen. In het dossier ‘Energie en duurzaamheid’ op Aedes.nl vindt meer informatie over houtbouw.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X