Nieuws

Published on juli 17th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Landelijke primeur corporatie UWOON: nieuwste generatie PVT-panelen op bestaande woning

Een woning van woningcorporatie UWOON aan de Kievitstraat in Ermelo heeft de primeur in Nederland. Het is de eerste bestaande woning die is voorzien van de nieuwste generatie PVT-zonnepanelen. Met deze panelen blijven de radiatoren in de woning in gebruik en is het verwachte rendement 15% hoger dan met andere zonnepanelen. De Ermelose woning wordt met dit nieuwe systeem gasloos en wellicht zelfs ‘nul op de meter’ (NOM).

De PVT-panelen combineren het opwekken van stroom met het gebruiken van warmte voor het verwarmen van tapwater. Dergelijke panelen zijn al langer verkrijgbaar, maar de panelen die wij nu testen zijn zeer innovatief. Ze hebben aan de achterzijde een kunststof mat gevuld met glycol. Deze zorgt op zonnige en warme dagen voor warm water in keuken en badkamer. Op bewolkte en winterse dagen helpt de warmtepomp een handje. Deze pomp draait op zonne-energie van de panelen. De kunststof matten koelen op warme dagen de zonnepanelen waardoor deze 15% meer energie opwekken. De PVT-panelen zijn een vinding van Viridi Energie dat ze in Zwolle produceert. 

Wij investeren al vele jaren in verduurzaming van ons woningbezit. In 2018 besteedde wij € 1,6 miljoen aan energiebesparende maatregelen en investeerde wij € 2 miljoen in zonnepanelen. UWOON biedt huurders een aantrekkelijk plan voor plaatsing van zonnepanelen op huurwoningen die daarvoor geschikt zijn. Nieuwbouwplannen van de corporatie hebben gasloos bouwen als uitgangspunt, terwijl energieneutraal bouwen een streven is. 

Proeftuin
De wijk Ermelo-West is voor UWOON een proeftuin voor het toepassen en testen van duurzame technologie. Sinds 1 jaar is er een proefwoning met infraroodverwarming die verbluffende resultaten boekt. Deze is nog voorzien van traditionele zonnepanelen. De proefopstelling met nieuwe generatie PVT-panelen is bedoeld om de resultaten van deze technologie in de praktijk te testen. Vooral het feit dat de PVT-techniek goed toepasbaar is op bestaande bouw is voor ons interessant. De komende jaren willen wij de wijk Ermelo-West (totaal 400 woningen) volledig gasloos maken. De provincie Gelderland ondersteunt dit initiatief met een subsidie van € 4,4 miljoen euro. Van dit bedrag krijgt UWOON de helft ter beschikking.

https://www.uwoon.nl/over-uwoon/meer-informatie/nieuws/nieuwsbericht/landelijke-primeur-uwoon-nieuwste-generatie-pvt-panelen-voor-het-eerst-toegepast-op-bestaande-wonin/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X