Artikelen nieuwe aanpak versnelt woningbouw in Eindhovense wijk

Published on mei 11th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Nieuwe aanpak op tijdelijke locatie versnelt woningbouw in Eindhovense wijk

Procedures voor het realiseren van nieuwe woningen kosten veel tijd, en dat terwijl het woningtekort ieder jaar groter wordt. Een oplossing kan zijn het ontwikkelen van woningen op locaties met een tijdelijke bestemming. Dat geeft gemeenten en woningcorporaties meer vrijheden om af te wijken van normale procedures. En door daarnaast te kiezen voor een termijn van maar liefst 30 jaar is het toch mogelijk om kwalitatief hoogwaardige woningen te realiseren in een groene en duurzame omgeving. Deze nieuwe aanpak versnelt woningbouw in Eindhovense wijk.

Dat is een van de leermomenten die zijn opgedaan bij het woningbouwproject Buurtschap te Veld. Deze lessen zijn onlangs verschenen in een publicatie van het Expertteam Woningbouw van RVO.

Buurtschap te Veld is een nieuwe wijk in Eindhoven, waar de komende vijf jaar 670 woningen worden gerealiseerd. De woningcorporaties Woonbedrijf en  Woonstichting ’thuis realiseren een groot deel van deze woningen. In deze wijk is een woonfunctie toegestaan voor een periode van maximaal 30 jaar. Vanwege het tijdelijke karakter wordt er alleen maar gebouwd met zogeheten modulaire woningen, die eenvoudig demontabel en verplaatsbaar zijn. Dat geeft de mogelijkheden om bestaande afspraken in gebiedsontwikkeling los te laten en veel meer tempo te maken.

En hoe snel is snel? Voor Buurtschap te Veld is tussen de feitelijke start van de gebiedsontwikkeling (mei 2019) en de eerste bewoning (januari 2022) iets meer dan 2,5 jaar verstreken. Ter vergelijking: op dit moment duurt de bouw van reguliere nieuwbouwprojecten gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar.

‘Woningfabriek’

Inmiddels zijn er – naast een heel aantal tiny houses en huurwoningen voor middenhuur – ook ruim 90 sociale huurwoningen gerealiseerd door Woonbedrijf en ‘thuis. Die zijn onder andere gebouwd in de ‘woningfabriek’ van industrieel bouwer Qyuubs. De woonmodules komen panklaar aan op de locatie en kunnen in 1 dag worden geplaatst. De korte doorlooptijd en de noodzaak tot standaardisatie in de fabrieksmatige bouw leiden in de praktijk wel tot nieuwe en soms onvoorziene uitdagingen.

Snel bouwen

De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Eindhoven moestwel even wennen dat woningen echt in 1 werkdag worden neergezet, zo blijkt uit de RVO-publicatie. Deze afdeling werkt met een vaste procedure. Hierbij wordt na het afgeven van de bouwvergunning een doorrekening van de constructie wordt gemaakt. De afdeling rekent hiervoor drie weken, daarna kan er daadwerkelijk worden gestart met de bouw van de woning. Bij reguliere woningbouw is dat geen probleem. Wel als een woonmodule in 1 dag worden geplaatst, zo blijkt uit de publicatie.

nieuwe aanpak versnelt woningbouw in Eindhovense wijk

Een ander leerpunt is een goede afstemming met de netbeheerders. In de praktijk bleek dat netbeheerders, industrieel bouwers en de planners van de gemeente soms nog langs elkaar heen bleken te werken. Wat voor de ene partij een concrete oplossing lijkt te zijn, past bijvoorbeeld niet in vaste procedures van de ander, zoals een praktisch punt van een watermeter.  

Stok achter de deur

Snelheid kan soms wat in de weg kan zitten om alle onderdelen van de gebiedsontwikkeling gerealiseerd te krijgen. Desondanks is het ook dé stok achter de deur om met elkaar verder te komen, stelt de publicatie. “Strakke deadlines dwingen verschillende partijen inhoudelijke keuzes te maken en niet steeds maar door te willen ontwerpen tot alles perfect is.”

In editie 3 van Corporatiebouw, dat begin oktober verschijnt, komt een groter artikel over dit project.

Kijk hier voor de gehele publicatie:

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-04/versnellen-van-gebiedsontwikkeling-met-onderling-vertrouwen-ambitie-en-lef.pdf


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X