Nieuws

Published on mei 31st, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

VORM en corporatie De Goede Woning starten bouw nieuwe woonwijk Zoetermeer 

De bouw van 119 nieuwbouwwoningen in de nieuwe woonwijk Tuyn van Palensteyn in Zoetermeer is officieel ingeluid door bouwende projectontwikkelaar VORM en woningcorporatie De Goede Woning en wethouder Robin Paalvast (Wonen en Energietransitie). Op de plek waar eerder de Diederik van Teilingenflat stond, bouwt VORM 63 sociale- en middenhuurwoningen en 56 doorstroomwoningen. De woningen zijn ontworpen door Schippers Architecten BNA en Van Mourik Architecten.

Het plan Tuyn van Palensteyn is in nauwe samenwerking met de gemeente Zoetermeer ontwikkeld en vormt een belangrijk onderdeel van de herstructurering van de wijk Palenstein.

Mix aan woningen

De nieuwe woonwijk Tuyn van Palensteyn krijgt een mix aan woningen en bewoners. VORM realiseert in opdracht van De Goede Woning 17 eengezinswoningen en 17 seniorenappartementen in de sociale huur en 29 middenhuur appartementen.

Naast het tekort aan betaalbare huurwoningen, kent de gemeente Zoetermeer een tekort aan woningen in het midden- en hogere koopsegment, voor mensen die graag willen doorstromen naar een ander huis. Voor deze doelgroep realiseert VORM 56 doorstroom koopwoningen. Deze koopwoningen zijn met voorrang aangeboden aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten, om meer bestaande betaalbare woningen beschikbaar te maken.

“Het is goed om te bedenken hoe uniek het is dat in Palenstein zoveel partijen de handen ineen hebben geslagen om samen te werken aan doorstroming en aan een nieuwe duurzame toekomst voor deze wijk”, vertelt Mariette Heemskerk, directeur-bestuurder van De Goede Woning. “Alleen door samen te werken kunnen we de uitdagingen rond wonen het hoofd bieden.”

Duurzame & betaalbare conceptwoningen

In Tuyn van Palensteyn worden de eerste conceptappartementen van de Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer gerealiseerd, vanuit de ambitie om koploper te worden in het realiseren van betaalbare en duurzame woningen voor iedereen, in een leefbare buurt. VORM wil een flinke duit in het zakje doen om wonen in Nederland – dus ook voor starters – weer mogelijk te maken, met onder andere de VORM 6D conceptwoningen. De woningen worden duurzaam opgeleverd, voorzien van een bodemwarmtepomp en PV-panelen. Hiermee sluit het plan aan op de ambitie van de gemeente Zoetermeer om van de wijk de eerste volledig gasloze wijk in Zoetermeer te maken.

Ruimte voor ontmoeting

In het plan is goed nagedacht over het plaatsvinden van ontmoetingen tussen buurtgenoten. Marloes de Herder, projectontwikkelaar bij VORM vertelt: “Aan de voorzijde van de woningen vloeit het privé- en openbare leven mooi in elkaar over, dankzij de toepassing van de Delftse stoep. Het stimuleert een kopje koffie met een krantje, of een goed glas wijn als de zon ’s avonds ondergaat. Zo ontstaat er sociale cohesie in de nieuwe woonwijk. Mensen gaan elkaar ontmoeten.”

De architectuur

De architectuur van de woningen kent een bloksgewijze uitwerking, volume-opbouw en divers kleurgebruik van de gevels met een pallet aan warme kleuren. De eengezinswoningen kenmerken zich door ritmische verticale raamopeningen. Door degelijk materiaalgebruik en zorgvuldige detaillering, ambachtelijke handvormstenen met terugliggende voeg, aardbruine spekbanden, crème-witte houten kozijnen en voorname voordeuren in chique grachtengroen, stralen de woningen kwaliteit uit.

De oplevering van de nieuwe woningen staat gepland vanaf eind tweede kwartaal van 2023. VORM 6D wonen is verantwoordelijk voor de realisatie van de 119 woningen.

www.dgw.nlWilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X