Nieuws

Published on augustus 26th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Oplevering bijzonder wooninitiatief Mindset van corporatie Talis

Veel blijdschap, want deze week kregen de bewoners van Mindset Wonen de sleutel van hun sociale huurwoning. De sleutel voor een eigen plek. Het gaat om tien zelfstandige appartementen en een gemeenschappelijke loungeruimte in Nijmegen-Noord. Niet alleen de bewoners zijn enthousiast: ook familie, vrienden en andere betrokkenen.

‘Hier doe je het voor. Bijzonder aan dit project is dat de bewoners zelf de zorg regelen. Nergens in Nederland zijn vanuit eigen initiatief woningen gebouwd voor mensen met een fysieke beperking en waar bewoners verder de zorg zelf kunnen regelen,’ aldus Michel Pott projectmanager van Talis. In Woenderskamp komen gelijkgestemde jongeren te wonen. Ze kunnen dingen samen doen en ze wonen zelfstandig. Bewoners van Mindset maken gebruik van 24-uurszorg en willen graag de regie over hun eigen leven. Ze kunnen zoveel mogelijk hun eigen zorgverleners inhuren. Een klein gedeelte van de zorg, zoals de zorg ’s nachts, kopen ze gezamenlijk in. Bewoners delen ook voorzieningen. En de tuin delen ze ook met alle andere huurders die sinds kort ook in het appartementengebouw wonen.

‘Ik kan hier mijn eigen leven leiden’
Amber Meijn is één van deze nieuwe bewoners. Ze woont nu in Doetinchem in een woongroep voor mensen met een niet aangeboren hersenaandoening. Haar hele woning nu is ongeveer zo groot als de slaapkamer in haar nieuwe huis. Ze gaat er qua ruimte enorm op vooruit. Zelf begint ze hier niet over. Het eerste wat Amber zegt: ‘Ik kan hier mijn eigen leven leiden én wel de hulp krijgen die ik nodig heb. En kijk eens wat een prachtige uitzichten.’ Amber was er vanochtend als eerste om haar sleutel op te halen. Ze kwam alleen. Haar vader kwam wat later om samen met haar te toosten op haar nieuwe huis. ‘We moeten nog flink klussen. Mijn vader heeft twee linker handen, dus daar heb ik mensen voor ingeschakeld.’ Amber regelt veel zelf. Ze heeft een opleiding als onderwijsassistent en nu kan ze in deze omgeving op zoek naar een baan als vrijwilliger. Ze woont tegenover een school, dus wie weet is daar of ergens anders dicht in de buurt nog wel plek. Amber heeft ’s ochtends zorg nodig bij het opstaan en ’s avonds is het fijn als iemand haar helpt bij het koken. Ook als ze gaat slapen heeft ze hulp nodig. Als ze ’s nachts naar de wc moet, helpt iemand die ook voor andere bewoners beschikbaar is. Wie hiervoor komt, is nog niet duidelijk. De komende tijd zoeken de bewoners van Mindset uit wie de zorg gaat verlenen.

Prachtig initiatief
Nathalie Verstegen is de initiatiefneemster van de woongroep Mindset. Zij kan vanwege omstandigheden helaas niet gaan wonen in het appartement dat voor haar bestemd was. Zij is nog wel op zoek naar een passende woning. Bij de sleuteluitreiking werd tijdens het welkomstwoord van bestuurder Ronald Leushuis van Talis uiteraard bij het prachtige initiatief van Nathalie stilgestaan: ‘Dat zij hier niet kan komen wonen, is ontzettend jammer en verdrietig. Haar jarenlange inzet heeft er gelukkig wel toe geleid dat vandaag een feestelijk moment is voor alle andere bewoners. Zij krijgen hier hun eigen thuis.’

Samen wonen in een nieuwe buurt
De woningen van Mindset zitten in een van de twee nieuwe woongebouwen die Talis onlangs opleverde. In totaal zijn er 124 sociale appartementen bijgekomen in de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord. De woningen zijn allemaal verhuurd aan één- en tweepersoonshuishoudens, waarvan een groot deel speciaal aan jongeren. De gebouwen hebben een gezamenlijke binnentuin en dakterras. Ronald Leushuis: ‘Voor ons is dit een mooi voorbeeld van een woonconcept waar plek is voor iedereen, betaalbaar met ruimte voor ontmoeten. Om samen een nieuwe buurt te maken.’

Rolstoeltoegankelijk
Bijna alle appartementen van Mindset zijn verhuurd. De toekomstige bewoners hebben meegedacht en beslist over de plattegronden. De woningen zijn, waar het kan, op maat gemaakt. Zo is de indeling van de keuken overal anders. Vanuit de slaapkamer kunnen er tilliften worden geplaatst naar de badkamer. Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk en ongeveer 75 m² groot. Ze zitten allemaal in dezelfde vleugel op de begane grond, grenzend aan de gemeenschappelijke binnentuin. Zo hebben de appartementen een eigen ingang. In de loungeruimte zit ook een ruimte voor een zorgmedewerker.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X