Nieuws Organisaties vanuit hele keten verenigd onder ‘Samen Biobased Bouwen’

Published on januari 11th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Vijf woningcorporaties slaan handen ineen voor tests met biobased isolatie in 2024

Organisaties vanuit de hele keten, van bouwers tot boeren, hebben zich verenigd onder de noemer ‘Samen Biobased Bouwen’, om zich in te zetten voor een duurzame keten. Binnen deze samenwerking gaan vijf Achterhoekse woningcorporaties verschillende testprojecten aan. Het eerste is het inblazen van stro in de daken van twee woningen. Als dit goed en gecertificeerd blijkt te kunnen staan er ruim 160 woningen met biobased isolatie op de planning voor 2024.

Woningcorporaties Wonion, Sité, Plavei, ProWonen en De Woonplaats realiseren de duurzame ambities zowel op het gebied van renovatie als nieuwbouw. Wonion zal als eerste starten met het inblazen van stro. Stro zorgt voor een natuurlijke en gezonde isolatie van woningen. Volgens de kwaliteitsnorm mag vanaf 1 januari stro worden ingeblazen. Binnen deze projecten wordt dat uitgevoerd door Warmteplan, Takkenkamp en Prefab strobouw.

Lessen trekken

Uit deze test kunnen waardevolle lessen worden geleerd die vervolgens na evaluatie in de periode daarna op grotere schaal toegepast zullen worden. Zo leren we welke woningen geschikt zijn voor biobased isolatie wat de beste manier voor grootschalige toepassing is. Daarna kan de circulaire economie volgens de initiatiefnemers echt op stoom komen.

Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion, zegt: “Samen de duurzame omslag maken in een biobased keten is essentieel. Ik blijf benadrukken dat Samen Biobased Bouwen een gezamenlijk gedragen beweging is!”

Landschapsbehoud

Samen Biobased Bouwen streeft naar een ‘van land tot pand’ model, waarbij behoud van het landschap voorop staat. Door korte transparante ketens binnen Samen Biobased Bouwen kan met boeren een langjarige overeenkomst worden aangegaan. Stro voor deze testprojecten komt dan ook van Achterhoekse boeren. In het samenwerkingsverband zijn tien boeren betrokken, die allen als rustgewas drie hectare zaaien. De eerste oogst staat voor juni gepland, zodat er genoeg voorraad is voor het laatste halfjaar van 2024.

https://www.wonion.nl/over-wonion/nieuws/vijf-achterhoekse-corporaties-slaan-handen-ineen-voor-tests-met-biobased-isolatie-in-2024/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X