Artikelen

Published on juli 15th, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Gewoon appartement voor ouderen met zorgvraag

Talis en ZZG zorggroep werken samen om ouderen passende woonruimte en zorg te bieden. 

Om de groeiende groep ouderen passende woonruimte en zorg te bieden, werken corporaties en zorgorganisaties samen. Michel Pott, projectmanager bij Talis en Hans Vos, directeur beschut en beschermd wonen bij ZZG zorggroep doen dat onder meer in het woonzorgcomplex Aaron. 

Woningcorporatie Talis en ZZG zorggroep werken al zo’n twintig jaar samen aan wonen- en-zorgprojecten. Ze hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld, vertellen Pott en Vos: als ze nu nieuwbouw realiseren, bouwen ze gewone appartementen, ook voor ouderen met een intensieve zorgvraag. “Onze visie op wonen is voor deze groep niet anders dan bij andere mensen”, zegt Pott. Neem het woonzorgcomplex Aaron in de nieuwe Nijmeegse wijk Hof van Holland. Enkele maanden geleden betrokken drie verschillende groepen bewoners dit gebouw met in totaal 91 zelfstandige woonruimtes. Vitale 60-plussers huren er 45 appartementen van Talis. Ze delen een grote ontmoetingsruimte en een tuin. Ouderinitiatief Majstro huurt tien studio’s plus een gemeenschappelijke ruimte en tuin voor jongvolwassenen met een meervoudige beperking. En in 36 appartementen verspreid over vier verdiepingen leven ouderen die zorg en ondersteuning krijgen van ZZG: op drie etages wonen mensen met dementie, op de andere ouderen met lichamelijke klachten. Elke etage heeft een gezamenlijke huiskamer met keuken.

Flexibeler bouwen
De appartementen die ZZG van Talis huurt zijn 45 vierkante meter en hebben een aparte woon-, slaap- en badkamer plus keukenblok. “Dat biedt veel meer woonkwaliteit dan één kamer van 20 vierkante meter in een verpleeghuis”, zegt Pott. “Bovendien zijn deze appartementen op de lange termijn flexibeler dan de kleine eenheden die we voorheen bouwden.” Vos: “De ervaring leert dat zorggebouwen vaak al binnen twintig jaar achterhaald zijn omdat zorgconcepten veranderen. Met ons gezamenlijke basisconcept van een gewoon appartement voor mensen met een intensieve zorgvraag voorkomen we kapitaalvernietiging.” ZZG heeft een huurcontract van twintig jaar. Daarna kan Talis de appartementen zo nodig weer verhuren aan mensen die geen of andere zorg nodig hebben, zegt Pott. 

Toekomstbestendig vastgoed
De langdurige samenwerking tussen Talis en ZZG is waardevol. Van elk project leren we hoe het volgende keer nog beter kan, vinden beiden. “In het begin had ZZG soms gedetailleerde wensen”, illustreert Pott. “Ze wilde in ons gezamenlijk

Programma van Eisen bijvoorbeeld precies voorschrijven welke producten de aannemer moet kopen. De afgelopen jaren hebben we kunnen laten zien dat een prestatiebestek vaak beter werkt. Dan beschrijven we de prestaties waar het gebouw aan moet voldoen in plaats van allerlei specifieke details.” Inmiddels heeft ZZG vertrouwen in die manier van bouwen. “We leren van de kennis en ervaring van de corporatie en zien dat we de gewenste kwaliteit krijgen”, zegt Vos. Ook daarvan is Aaron een voorbeeld. Pott: “Bouwer Plegt-Vos zag kansen voor prefabricage in ons gezamenlijk Voorlopig Ontwerp. De gevel van houtskeletbouw met een buitenbekleding van minerale steenstrips is in de fabriek gemaakt, inclusief alle kozijnen.”

Mede dankzij deze goedkopere bouwmethode was het complex voor Talis financieel haalbaar. De bouwkosten van de ZZG-appartementen zijn hoger dan die van reguliere appartementen. Onder meer door de infrastructuur die ZZG nodig heeft om de appartementen van de noodzakelijke domotica te voorzien en om te voldoen aan de maatschappelijke normen van veiligheid en zorgtechnologie. Voor de businesscase was ook de flexibiliteit van de appartementen van belang. Dat maakt dit toekomstbestendig vastgoed.

Het zal nog even duren voordat alle bewoners van Aaron zich gesetteld voelen en elkaar beter leren kennen. Ondertussen nodigen de gemeenschappelijke ruimtes mensen uit om elkaar te ontmoeten. De hoop bestaat dat bewoners gezamenlijke activiteiten gaan ondernemen en een beetje naar elkaar omkijken. Ook dat vinden Talis en ZZG beide van belang. 

De forse woonzorgopgave voor ouderen vraagt om samenwerking tussen corporaties en zorgorganisaties. Lees er meer over op www.aedes.nl/ouderenhuisvesting. 


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X