Artikelen

Published on april 15th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Routekaart Na-isolatie

Vochtproblemen en schimmel door na-isolatie en kierdichting: het trauma van elke corporatie die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het advies van de overheid – ‘de nationale kierenjacht’ – trouw opvolgde.

Nu, veertig jaar later, ligt dit gevaar nog altijd op de loer. Zeker nu (vanuit het Klimaatakkoord ingegeven) de aandacht bij woningen weer volledig op de energieprestatieverbetering wordt gelegd. De introductie van de standaard- & streefwaarden is hier een voorbeeld van. De introductie van een norm voor de maximale warmtevraag van alle bestaande woningen en een palet van streefmaatregelen voor alle bouw- en installatiedelen die invloed daarop hebben, kunnen leiden tot handelingsperspectief voor alle woningeigenaren. Maar met het halen van zo’n norm, of het blind toepassen van een streefwaarde voor een bouwdeel, ben je nog niet verzekerd van een woning zonder vochtproblemen.

Sterker nog, in plaats van het verhelpen van bestaande vochtproblemen, kunnennieuwe vochtproblemen op de loer liggen. Gebrek aan een integraal plan en bouwfysische kennis en onkunde in de uitvoering kunnen niet alleen leiden tot een economisch ongezond plan voor het
vastgoed, maar ook tot ongezonde en oncomfortabele woningen.


BETER ZICHT OP RISICO’S
Stroomversnelling en Nieman Raadgevende Ingenieurs hebben daarom, in opdracht van TKI Urban Energy en RVO, samen met koplopers onder de markt- en kennispartijen, een eerste routekaart ontwikkeld. Daarmee kunnen vastgoedeigenaren, adviseurs, energieloketten, bouwmarkten en zelfs bewoners beter zicht krijgen op mogelijke risico’s en aandachtspunten, waardoor gemakkelijker spijtvrije keuzes gemaakt kunnen worden.
De routekaart identificeert potentiële risico’s en oplossingen om bestaande woningen, in zijn geheel of in stappen, op de juiste wijze na te isoleren, mede gegeven de huidige staat van de woning en haar bouwdelen.

BRANCHEPAGINA
Routekaart Na-isolatie Vochtproblemen en schimmel door na-isolatie en kierdichting: het trauma van elke corporatie die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het advies van de overheid – ‘de nationale kierenjacht’ – trouw opvolgde.


MEER WETEN?
Kijk op: https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/kennis-versnelling-energierenovaties


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X