Nieuws startschot bouw 257 nieuwe woningen in Amsterdam-Noord

Published on april 26th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Stadgenoot bouwt 257 nieuwe woningen in Amsterdam-Noord

Deze maand is het officiële startschot gelost van de bouw van 257 nieuwe woningen in Amsterdam-Noord. Op de Kubus-Katrijplocatie bouwt Stadgenoot – in samenwerking met bouwbedrijf De Nijs – een mix van 152 sociale huur- en 105 koopwoningen. De wijk wordt gevarieerder gemaakt met woningen voor jongeren, gezinnen, ouderen én bewoners die extra ondersteuning nodig hebben. Het nieuwe gebouw komt schuin tegenover het winkelcentrum Waterlandplein en is eind 2025 gereed.

Gemengde buurten

Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot: “Dit is het laatste grote vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Waterlandpleinbuurt. Doordat we verschillende soorten woningen neerzetten dragen we bij aan een gemengde buurt, waar elke Amsterdammer zich thuis voelt. Wij willen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de maatschappij. Dit start met een goede woning, in een prettige, leefbare buurt.”

Voor bewoners die extra ondersteuning nodig hebben, ligt er een intentieovereenkomst met de Stichting Woonvoorzieningen Ambulant Plus (StiWAP). Het plan is dat er in het gebouw een aantal mensen wordt gehuisvest via  Caring Communities, een initiatief van StiWAP dat streeft naar woonvoorzieningen in zelfbeheer.

Mooi stuk Amsterdam

Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam: “Ontzettend goed dat het hier lukt om zoveel woningen te bouwen. Hier wordt via gebiedsontwikkeling, midden in de stad, echt een mooi stuk Amsterdam toegevoegd. Echt een heel mooie ontwikkeling hier in Noord.”

Lees ook: in februari plaatste Stadgenoot 53 jongerenwoningen in Amsterdam West.

Brug met omliggende buurt

De afgelopen jaren investeerde Stadgenoot, samen met de gemeente Amsterdam en woningbouwcorporaties Ymere en Rochdale, flink in de stedelijke vernieuwing van de Waterlandpleinbuurt. Zo werd in 2012 het vernieuwde winkelcentrum Waterlandplein opgeleverd.

Het nieuwe Kubus-Katrijpgebouw slaat een brug tussen het winkelcentrum en de omliggende buurt. Het Waterlandplein heeft hoge torens, is dicht bebouwd, levendig en heeft een stedelijke uitstraling. De omringende buurt heeft veel lage en naoorlogse woningbouw, bouwblokken in zogenaamde ‘haken’ en veel groen. Kubus-Katrijp bestaat uit bouwblokken in de vorm van 2 haken, met erbovenop een paar torens. Aan de kant van het Waterlandplein komt op de kop een toren van 16 woonlagen. Het nieuwe gebouw wordt uitgevoerd in een lichte baksteen. Daardoor ontstaat een mooie tegenstelling met de kleuren van de gebouwen op het Waterlandplein.

Naast en boven elkaar

Ludo Grooteman, van Moke Architecten, besluit: “Dit is een groot project, gericht op veel verschillende doelgroepen. Dat is wat een stad kan, en zou moeten zijn: verschillende mensen, van allerlei inkomensgroepen, die prettig met elkaar samenleven – naast en boven elkaar.”

https://www.stadgenoot.nl/nieuws/nieuwsbericht/stadgenoot-bouwt-257-woningen-in-amsterdam-noord


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X