Artikelen Stroomversnelling' eerste online cursus

Published on juni 28th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Training ‘Renovaties inkopen voor de energietransitie’

Een fossielvrije, toekomstbestendige woonomgeving werkt anders dan we gewend zijn. Hoe dat eruit ziet, laat het bedrijf zien in Stroomversnelling’ eerste online cursus. Omdat er in de komende jaren meer behoefte zal zijn aan bijscholing, op alle mogelijke onderwerpen, heeft Stroomversnelling onlangs haar eerste online cursus gelanceerd via het platform Energielinq Trainingen. De lesstof is gericht op professionals werkzaam bij corporaties en bouwbedrijven.  

Als vereniging van koplopers heeft Stroomversnelling de afgelopen tien jaar veel kennis en ervaring opgedaan met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het delen van die kennis gebeurde meestal in de vorm van publicaties, bijeenkomsten en webinars. Sinds mei van dit jaar biedt Stroomversnelling ook online cursussen aan via het platform Energielinq Trainingen. De eerste cursus gaat over het inkopen van renovaties voor de energietransitie.
 
Marten Witkamp van Stroomversnelling vertelt over het idee achter Energielinq Trainingen: “Als het gaat om de energietransitie zien we dat er een gat zit tussen het bestaande onderwijsaanbod en de kennis die Stroomversnelling en haar leden de afgelopen jaren hebben opgedaan. Veel professionals hebben nog geen kans gehad om gebruik te maken van die voor hen relevante kennis. Daarom hebben we ons eigen cursusmateriaal ontwikkeld.”

Tijdelijk gratis beschikbaar

“Het idee achter een online training is dat het een schaalbare aanpak is. Je maakt de training één keer, dat is flink wat werk, maar daarna kan iedereen die geïnteresseerd is er kennis van nemen. Als de reacties positief zijn hopen we meer lesstof aan te gaan bieden, over onderwerpen als de EPV, duurzame installaties, monitoring en rekenen aan energiestromen.”

“De eerste training gaat over het inkopen van renovaties voor de energietransitie. Tot eind oktober 2023 is dit lesmateriaal gratis beschikbaar voor niet-leden. We hopen daardoor veel mensen te bereiken, want we willen graag weten van de deelnemers of de opzet van de training aan hun verwachtingen voldoet. Voor leden van Stroomversnelling zijn alle trainingen blijvend gratis.”

Doelgroep

“De training is primair gericht op bestuurders, ontwikkelaars, asset managers en inkoopmanagers van corporaties. Als je deze cursus volgt merk je dat de energietransitie erom vraagt dat je duurzame renovatieprojecten op een andere manier aanvliegt dan voorheen. Daar krijg je in deze cursus een aantal handvatten voor. Heel kort samengevat: renovaties inkopen doe je op basis van strategische beslissingen.”

“Veel corporaties maken nu op basis van het ondernemingsplan een portefeuilleplan. Dat vormt de context voor de complexplannen en de uitvoering van onderhoud, renovatie en nieuwbouw. De belangrijkste sturende thema’s zijn dan betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van de woningen. De energietransitie, of duurzaamheid, komt daar vervolgens als een vierde thema bij. Dat kan lastig zijn omdat er nog niet veel ervaring is opgedaan met de energietransitie en de voorkeursroutes nog niet zijn gestandaardiseerd.”

“Daarbij is de levensduur van de beslissingen die je neemt in het kader van duurzaamheid soms langer dan regulier, tot wel dertig of veertig jaar. Tegelijkertijd is de markt nog veel aan het uitvinden. Maar omdat vastgoed een langzaam bewegend product is, met een lange levenscyclus, is het belangrijk om nu al een langetermijnplan te hebben waarmee je je hele portefeuille overziet.”

“In de training leggen we verbanden tussen strategische, tactische en operationele aspecten. Oftewel, de vertaalslag van langetermijnbeleid naar de vraag welke stappen je nu kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan: zicht krijgen op de huidige staat van je portefeuille, het formuleren van prestatie-eisen voor complexen, het inkopen of uitvragen van prestaties aan de markt, en de bijbehorende contractvormen.”

Aanmelden?

Ga via https://energielinq.thinkific.com/ naar Energielinq Trainingen en schrijf u in. Tot eind oktober kunt u gratis deelnemen. Daarnaast zullen we tot die tijd maandelijks een online ‘ask me anything’-uurtje organiseren, waar alle deelnemers gebruik van kunnen maken.

Wat de beelden betreft: dit is een still uit de lesmateriaal-video.  Uiteraard hoeft de tekstballon niet leesbaar in beeld.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X