Nieuws

Published on juli 4th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Transformatie monument in gasloze appartementen

Met een investering van 7 miljoen (ver)nieuwbouwt WoonFriesland het monumentale pand De Infirmerie in Leeuwarden tot 30 sociale huurwoningen. Het grootschalige project ging eind juni van start.

Samen met Bouwbedrijf De Vries gaat de Friese verhuurder de uitdaging aan om van de voormalige Infirmerie een modern en duurzaam appartementencomplex te maken. ‘Het gebouw wordt van binnen veranderd. De buitenzijde blijft gelijk’, belooft Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.

‘Het betreft een rijksmonument, waardoor we veel historische kenmerken in stand houden. Dit wordt het eerste gasloze rijksmonument dat we hebben. Daarmee bieden we onze bewoners een unieke woonplek midden in de stad, in een monumentaal gebouw, mét lage energielasten.’ 

Verleden en heden

In het markante pand zijn volop verwijzingen te vinden uit de tijd dat het rijksmonument dienst deed als militair hospitaal. Zo staan er op de deuren nog namen als ‘ziekenzaal’, ‘privaat’ en ‘apotheek’. Dit soort authentieke details blijven bewaard, waardoor er een bijzondere mix ontstaat tussen verleden en heden.

Ook de buitenzijde blijft gelijk, inclusief de originele ramen. ‘Het verbouwen van dit mooie monumentale pand is een uitdaging, maar ook een eer voor ons bouwbedrijf. De bewoners van dit pand wonen straks op een unieke locatie. Helemaal van nu, maar toch met de beleving van vroeger. Dat is uniek’, stelt Theun Erik Holwerda, directeur van Bouwbedrijf De Vries.

Ver- en nieuwbouw

De Wissesdwinger telt straks 30 appartementen, waarvan 24 appartementen in het oude gedeelte liggen en zes appartementen in de nieuwbouw aan de achterzijde komen. Holwerda: ‘Aan de achterzijde van het gebouw, aan de kant van de brugwachterswoning, breken we het deel af dat niet bij het rijksmonument hoort. Dit vervangen we door zes nieuwe appartementen en een half ondergrondse fietsenberging voor alle bewoners van de Infirmerie.’

Twee op een rij

Verduurzamen en verbouwen van een oud en historische pand gaat niet zomaar. WoonFriesland deed  ervaring op met de Amelandsdwinger, een monumentaal gebouw dat hemelsbreed nog geen 500 meter verderop ligt.

De 30 appartementen variëren in grootte en zijn daardoor geschikt voor uiteenlopende doelgroepen. Zo zijn er kleinere appartementen op de begane grond, met 1 of 2 slaapkamers. Deze woningen zijn geschikt voor senioren. De appartementen op de eerste verdieping zijn groter qua opzet, beschikken over 2 ruime slaapkamers en lenen zich daarmee voor jonge gezinnen, starters en doorstromers.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X