Artikelen uitstoot van schadelijke broeikasgassen fors te verminderen

Published on juni 19th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Gasverbruik van 8 naar 2 miljard kuub

Om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen fors te verminderen, is massa noodzakelijk. Lees hier hoe met hybride warmtepompen en de rol van groen gas bij verduurzaming meters kunnen worden gemaakt. Mensen die in verduurzaming geloven moeten in beweging komen, maar zéker ook degenen die er nog geen seconde over nadachten. Duurzaam Gebouwd-expert Rick Bruins, tevens Business Development Manager New Concepts bij Remeha, praat ons bij over hoe we meters kunnen maken met hybride warmtepompen en de rol van groen gas bij verduurzaming. “Ik vind het veel gaver om grote groepen mensen relatief kleine stappen te laten zetten, dan omgekeerd.”

Particulieren en bewoners van sociale huurwoningen worden niet alleen geprikkeld om te verduurzamen door de hoge energieprijzen. Er spelen meer factoren mee, zoals het bijdragen aan het verlagen van milieu-impact en het verhogen van de vastgoedwaarde. “Maar denk ook aan de relatieve onzekerheid waarin we ons nu bevinden als het gaat om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Een drijfveer is steeds vaker om energie-onafhankelijk te worden. In de landelijke politiek speelt dit onderwerp ook zeker een rol.”

Aanpak voor portiekflats

Bijvoorbeeld voor corporaties, die al hybridiseren en de komende jaren de opgave hebben om bij te dragen aan de uitgestippelde warmtetransitievisies. De praktijkvertaling komt in de vorm van de wijkuitvoeringsplannen. Die verschillen nogal, aan de hand van onder meer de aanpak in bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Zo kan de aanpak van een wijk met rijtjeswoningen compleet verschillen van bijvoorbeeld portiekflats. Vaak wordt laatstgenoemde vastgoedtype een zorgenkindje genoemd, want hoe pak je dit aan als er geen ruimte is voor een pomp in de woning en er beperkte mogelijkheden zijn voor duurzame energieopwekking? Bruins: “Er zijn opties om te verduurzamen, al moet je wat vindingrijk zijn. Een passende kans schuilt in het toepassen van een centrale hybride warmtepomp, met afgiftesetjes in elke woning. Die zorgen ervoor dat er warmte wordt afgegeven per appartement en dat iedereen er warm bijzit. Hiermee wordt meteen CO2-uitstoot bespaard.”

Bouwkundig of installatietechnisch?

Vaak worden bij een renovatie eerst de bouwkundige elementen aangepakt (via de Trias Energetica – red.). Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn, meent Bruins: “Isoleren is altijd een goede eerste stap, maar er zijn partijen die hier nog niet aan willen. Bijvoorbeeld corporaties die zich zorgen maken over de overlast die de aanpak van de schil met zich meebrengt.” Dat het ook mogelijk is om meteen de installatietechniek onder handen te nemen, bewijst een woningcorporatie in Nijmegen. Hier worden portiekflats verduurzaamd, terwijl de isolatie nog niet is aangepakt. “Zij laten zien dat het verduurzamen van installaties mogelijk is, zonder dat je uitgebreid de schil aanpakt. Natuurlijk wordt laaghangend fruit meegenomen als het gaat om bouwkundige maatregelen, maar de impact op het verminderen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen is gemaakt, zonder af te wachten. Het verlagen van de CO2-uitstoot is een belangrijke doelstelling voor menig woningcorporatie.”

Marvin van Kempen


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X