Nieuws

Published on april 22nd, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Dudok Wonen viert geslaagde renovatie en verduurzaming Van Speijkflat 

De bewoners van de Van Speijkflat in Hilversum vierden de geslaagde renovatie en verduurzaming van hun appartementencomplex op 12 april met Harro Zanting, directeur-bestuurder Dudok Wonen en Bart Heller, wethouder gemeente Hilversum. Het gebouw, met daarin 54 sociale seniorenappartementen van Dudok Wonen, is flink aangepakt. De weg daar naartoe kende een bijzonder pad met grote betrokkenheid van de bewoners. Het resultaat mag er dan ook zijn. Het gebouw is schitterend opgeknapt, waarbij de eerder gemaakte belofte is waargemaakt: de bewoners zitten er nu weer warmpjes bij.

Renovatie en verduurzaming
De Van Speijkflat is van binnen en buiten opgeknapt. Alle woningen hebben nieuwe kozijnen met HR++ glas gekregen. De gevels en begane grond zijn geïsoleerd en de ventilatie is verbeterd. Daarvoor is in alle woningen een ClimaRad-systeem geïnstalleerd, waarbij de radiator verse lucht van buiten zuigt en deze eerst verwarmt voordat het de woonkamer in komt. Ook zijn de trappenhuizen, gangen en entree gerenoveerd. Op verzoek zijn keukens en badkamers gerenoveerd. Bewoners konden daarvoor in een modelwoning kiezen uit verschillende materialen, zoals een keukenblad, kastjes, grepen en tegels. Tot slot is de buitenkant van het gebouwd aangepakt, waardoor het aantrekkelijker is geworden en beter aansluit bij de nieuwbouw in het gebied. Daar ontwikkelt Dudok Wonen namelijk nieuwbouwlocatie Nieuw Zuid, een groene en toekomstbestendige wijk met woonkansen voor iedereen.

 Intensieve samenwerking met bewoners
Om zover te komen, was er de afgelopen jaren een intensieve samenwerking tussen Dudok Wonen en de bewoners. Die startte al in 2019, toen bewoners geregeld lieten weten last te hebben van tocht en kou. Omdat Dudok Wonen dicht bij de Van Speijkflat van start ging met de ontwikkeling van Nieuw Zuid, zag de woningcorporatie de kans om de Van Speijkflat mee te nemen in de ontwikkelingen. Er werd een klankbordgroep opgericht en in de jaren die volgden is de renovatie en verduurzaming gezamenlijk opgepakt. Van het versturen van informatiebrieven tot het maken van een renovatie- en verduurzamingsplan en de selectie van aannemer VIOS Bouw. Zowel de wensen en ideeën van de corporatie als die van de bewoners kregen een plek in het totale project.

 Eerdere mijlpaal: 100% bewonersinstemming
Als een woningcorporatie werkzaamheden wil uitvoeren aan een gebouw of woning, zoals opknappen, verbeteren of verduurzamen, dan moet een ruime meerderheid van de bewoners (meer dan 70%) daarmee instemmen. Dat is vastgelegd in de wet. Het verkrijgen van instemming is niet altijd makkelijk. Des te groter was de mijlpaal die Dudok Wonen in 2021 bereikte: maar liefst 100% instemming voor het renovatie- en verduurzamingsplan van de Van Speijkflat. André Kerkhof, betrokken bewoner en lid van de klankbordgroep bedankte Dudok Wonen en aannemer VIOS Bouw voor de constructieve samenwerking vanaf de voorbereiding tot en met de uitvoering. “Het was een volledig transparant proces, waarin wij als bewoners overal over konden meepraten en meedenken.”

 Nu al comfortabeler en voordeliger wonen
Het opknappen van de appartementen zorgt voor meer comfort, vertelt bewoner mevrouw Bezembinder: “We zitten er niet alleen warmpjes bij. Ook de woonlasten vallen lager uit. Vorig jaar maart verbruikte ik nog 134 kuub gas en dit jaar nog maar 19. Van alle kanten is het dus echt een vooruitgang voor ons als bewoners.”

Wethouder Heller sprak tijdens de oplevering lovende woorden over de inzet van alle betrokkenen : “Ik ben trots op de aanpak en het resultaat en hoop op heel veel navolging in Hilversum.”

Harro Zanting: “De succesvolle aanpak bij de Van Speijkflat wordt gezien als de nieuwe norm, waarbij bewoners en corporatie gezamenlijk optrekken voor energiebesparing, energiebewustwording en energieopwekking. Dit bewijst dat verduurzaming niet als probleem gezien hoeft te worden maar, door bewoners serieus te betrekken, instemming, verhoging van het comfort en verlaging van de woonlasten heel goed hand in hand kunnen gaan.” 

https://www.dudokwonen.nl/over-ons/actueel/nieuws/bewoners-van-speijkflat-zitten-er-weer-warmpjes-bij/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X