Nieuws Woongroep Tuinstad, een bijzondere woonvorm in het hart van de Leidse Tuinstadwijk

Published on april 21st, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Woongroep Tuinstad, een bijzondere woonvorm in het hart van de Leidse Tuinstadwijk

Hoe kun je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in je eigen wijk, contact met je buurtgenoten houden én actief blijven? Deze vragen hielden meerdere buurtgenoten van Tuinstadwijk in Leiden bezig. Zo ontstond het idee om een woongroep op te zetten voor mensen van 50 jaar en ouder. Met dat plan stapten ze naar woningstichting Ons Doel. En die zei ja. De samenwerkingsovereenkomst is intussen getekend.

De woongroep in de Pieter de Lacourtstraat is uniek in Nederland. Het is de enige woongroep in bestaand bezit, wat betekent dat de woongroep is opgericht vanuit buren die in hun eigen woning zijn blijven wonen. Ons Doel stelt in totaal twintig woningen beschikbaar. Kleine driekamerwoningen, geschikt voor één of twee personen. Zes zijn er intussen bewoond door leden van de woongroep, de rest van het woonrijtje wordt nog door reguliere bewoners bewoond. Op het moment dat daar een woning vrij komt, mag de woongroep een kandidaat-huurder voordragen.

Naar elkaar omkijken

Buren die naar elkaar omkijken en elkaar steunen. Dat vinden de bewoners van de woongroep belangrijk. Tegelijkertijd hechten ze waarde aan hun privacy en zijn ze zelfredzaam. Er is (nog) geen gemeenschappelijke binnenruimte, wel een gezamenlijke moestuin. Inzet in de tuin wordt gewaardeerd, al is dit geen harde eis. Voorwaarde is wel dat je je committeert aan de huisregels en naar elkaar omkijkt.

Directeur-bestuurder Christoffel Klap: “De samenleving vraagt op dit moment meer betrokkenheid bij elkaar. Ik weet uit ervaring dat je dit in een woongroep kunt vinden. Een woongroep past goed in de huidige tijd én bij het DNA van Ons Doel. Ons motto is niet voor niets is met elkaar voor elkaar.”

Samenwerkingsovereenkomst

De woongroep en Ons Doel hebben intussen de samenwerkingsovereenkomst getekend. Hierin staan afspraken over de toewijzing en verhuring. Zo draagt de woongroep kandidaat-huurders voor. Ons Doel bepaalt de huurprijs en beoordeelt of de kandidaat, onder meer op basis van het inkomen, in aanmerking komt voor de woning. De kandidaat-huurder tekent vervolgens het huurcontract met Ons Doel én wordt lid van de vereniging van de woongroep.

Lokaal maatwerk

In het reguliere woningverdeelsysteem worden woningen toegewezen aan belangstellenden die het langst staan ingeschreven. Voor de woongroep maken we een uitzondering en passen we Lokaal Maatwerk toe, waarbij de woongroep de kandidaat-huurders voordragen. Deze regels zijn in overleg met de gemeente Leiden vastgesteld.

Over Ons Doel

Ons Doel is een woningcorporatie met circa 2.700 woningen in Leiden en Voorschoten. Inclusief wonen en leefbaarheid zijn belangrijke ambities van ons. Wij ondersteunen de ontwikkeling van inclusieve wijken en complexen. Met woningen en woongebouwen die geschikt zijn voor mensen met verschillende achtergronden, van alle leeftijden, met of zonder beperking. Daarnaast trekken we samen met huurders op om wederzijdse ambities te realiseren. Zo werken we in co-creatie aan leefbaarheid en aan het ontwikkelen van nieuw beleid. Door samen met anderen te werken aan gedeelde doelen en ambities krijgen we dat met elkaar voor elkaar. Vertrouwen, openheid, samenwerken en elkaar beter maken zijn uitgangspunten die daarbij horen.

Foto van links naar rechts: Renate Babeliowski, Wicky Voors, Gertjan Oudshoorn, Ruud van Hoorn, Hennie Fossen, Arthur Aalbers Fotograaf: Winand Stut

woongroeptuinstad.nl


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X