Nieuws Zeeuwland heeft geschenkwoning aangepakt

Published on mei 16th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Zeeuwland verduurzaamt Noorse geschenkwoningen

Zeeuwland heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in het verduurzamen van haar woningbezit. Nu is bij wijze van proef ook een zogeheten geschenkwoning aangepakt. Het oud houten huis werd door Noorwegen geschonken na de watersnoodramp van 1953. De getroffen provincie ontving van Noorwegen in totaal 326 van dergelijke woningen.

De Zeeuwse corporatie stelt zich ten doel om in 2050 alle woningen CO2 neutraal én grondstoffenneutraal te maken. Met nieuwbouwwoningen wordt dat doel vermoedelijk goeddeels gehaald. De uitdaging is om ook het huidig woningbezit gasloos te maken en verder te verduurzamen.

Energiezuinig

Een van deze uitdagingen is nu aangepakt: het verduurzamen van een Noorse geschenkwoning in Burgh-Haamstede. Van een energielabel G naar minimaal energielabel A.

De huur van woning aan het Duinwegje werd opgezegd. Dat bood de kans om te kijken hoe ook zo’n oudere houten woning zo energiezuinig mogelijk kon worden.

Samen met de aannemer Geluk Groep is de woning grondig aangepakt en gasloos gemaakt met het behoud van de authentieke uitstraling van het cultureel erfgoed. Deze kans heeft Zeeuwland benut om te kijken welke mogelijkheden voor verduurzaming van oudere woningen er zijn. Zo is ervaring opgedaan om ook het wat oudere woningbezit zo goed mogelijk te verduurzamen.

Behoud details

De Noorse woning heeft een all-electric warmtepomp gekregen en vraag gestuurde ventilatie. Verschillende isolatiemaatregelen zijn genomen, van vloer tot dak. Ook is de woning voorzien van vacuüm glas. Dat isoleert goed en behoudt de authentieke uitstraling van de Noorse woning.

De woning heeft ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Deze zijn met het nieuwe Fibo systeem geplaatst. Dit systeem wordt zo duurzaam mogelijk gefabriceerd en heeft een lange levensduur.

De authentieke details in de woning zoals de schouw en de klassieke vensterbanken en roedeverdeling zijn behouden gebleven. Met een schilderonderhoudsbeurt aan de buitenzijde is de woning helemaal af gemaakt.

https://www.zeeuwland.nl/News/2241


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X