Published on mei 2nd, 2022 | by info@corporatiebouw.nl
0Energy-Up-congres 2022
meer informatie over dit inspirerende congres, georganiseerd door Stroomversnelling.
Op 11 mei organiseert Stroomversnelling het Energy-Up congres in de Fokker Terminal in Den Haag. Alle partijen die betrokken zijn bij de energietransitie in de gebouwde omgeving komen hier samen om actuele kennis op te doen, inzichten te delen en samen stappen te zetten richting de volgende fase van de energietransitie.
In dit artikel geven we een korte toelichting op de programma-onderdelen die met name interessant zijn voor bestuurders en medewerkers van woningcorporaties. We hopen u te ontmoeten op 11 mei in Den Haag!
Aan tafel met de wijkaanpak
Deze sessie is interessant voor iedereen die namens een corporatie met de gemeente overlegt om tot prestatieafspraken te komen over wijken die mogelijk van het aardgas af gaan. Deze sessie gaat vooral over praktijkervaringen met de wijkaanpak in diverse gemeenten.
Duurzame installaties zonder frustraties
Tijdens deze sessie krijgen technisch georiënteerde corporatiemedewerkers praktische informatie over de ontwikkelingen op het gebied van installatieconcepten waarmee woningen (bijna of geheel) aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Een nieuwe publicatie over de standaardisatie van duurzame installatieconcepten wordt in deze sessie gepresenteerd en met voorbeelden toegelicht.
Klaar is case
In deze sessie wordt een aantal praktijkvoorbeelden gepresenteerd van succesvolle renovatieaanpakken ‘op hoog niveau’, zoals toegepast in de corporatiesector.
Vervolg op De Shift
Eerder dit jaar organiseerde Stroomversnelling twee online events voor corporaties over de programmatische aanpak van de woningvoorraad, onder de noemer De Shift. Op 11 mei zijn er twee sessies die hierop aansluiten. De sessie over ‘50.000 huishoudens uit de energiearmoede voor winter 22/23’ sluit naadloos aan op de ideeën die Sjoerd Klijn Velderman uit de doeken doet in het interview elders in deze editie van Corporatiebouw. De sessie ‘De Shift III: labels E-F-G weg ermee… en gelijk verder dan label B’ gaat over de programmatische aanpak van de energietransitie en is met name bedoeld voor vastgoedmanagers van corporaties.
Concrete handvatten voor particuliere woningbezitters en VvE’s op weg naar aardgasvrij
Deze sessie is vooral interessant voor corporatiemedewerkers die zitten met de uitdagingen rondom gespikkeld bezit. Deze sessie biedt handelingsperspectieven om het particulieren, beheerders en bestuurders van VvE’s makkelijker te maken om samen een complex te verduurzamen.
Nú aan de slag met 5e generatie warmtenetten
Veel corporaties zien warmtenetten als dé panacee om van aardgas af te komen. Het is echter risicovol om ervan uit te gaan dat een hogetemperatuurwarmtenet uw woningen tot 2050 warm zal houden. In deze sessie wordt besproken hoe woningen gereed kunnen worden gemaakt voor vijfde generatie (lagetemperatuur)warmtenetten en wat daarbij de voordelen maar ook de uitdagingen kunnen zijn.
Plenaire sessies
Naast de bovengenoemde deelsessies zijn er ook plenaire sessies. De keynote van hoogleraar Deborah Nas (TU Delft) in het ochtendprogramma gaat over technologische innovaties, en hoe je daarmee omgaat in je organisatie. Vervolgens gaan we in gesprek met landelijke beleidsmakers over onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het Nationaal Isolatieprogramma en andere recente ontwikkelingen die de noodzaak van de energietransitie onderstrepen.
In het middagprogramma wordt ingespeeld op de actuele ontwikkelingen rondom de verduurzamingscoalitie, het initiatief van de overheid voor versnelling van energiebesparing en verduurzaming in de gebouwde omgeving, waar ook Stroomversnelling onderdeel van is. Er is inmiddels een landelijke campagne gestart door de verduurzamingscoalitie, maar wat gaat er precies gebeuren? En wat vindt u zelf dat er moet gebeuren? Dit programmaonderdeel is open en interactief, omdat Stroomversnelling graag gebruikmaakt van de gezamenlijke denkkracht van alle aanwezigen.
Het Energy-Up Congres duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is kosteloos voor leden van Stroomversnelling. Aan niet-leden vragen wij een bijdrage van 85 euro ex. btw. Inschrijven voor Energy-Up kan hier: stroomversnelling.nl/evenement/energy-up-congres/.