Woonbedrijf verduurzaamt met biobased dakelementen
In Eindhoven hebben BAM Wonen en Woonbedrijf zes sociale huurwoningen voorzien van dakelementen met stro als isolatiemateriaal. Deze innovatieve primeur is het resultaat van een intensief engineeringstraject onder regie van BAM Wonen en Woonbedrijf.
De dakvernieuwing maakt onderdeel uit van de verduurzaming van in totaal 243 woningen uit de jaren zestig in de Eindhovense wijk Vaartbroek. De biobased dakelementen zijn een alternatief voor dakisolatie met fossiele brandstof en reduceren de CO2-impact met 67% ten opzichte van EPS-dakplaten.
Daarnaast slaan de zes strodaken samen ruim 14.000 kilo CO₂ op. De geprefabriceerde dakelementen met gecertificeerd stro zijn uitgebreid getoetst door een onafhankelijk ingenieursbureau. De fabricage is in handen van A&T Prefab en Dakdekkersbedrijf Verhoeven zorgt voor de plaatsing van de dakelementen.
Biobased
Voor de bewoners draagt het biobased dakelement bij aan een gezond binnenklimaat met natuurlijke materialen in hun nieuwe geïsoleerde dak. “We hebben goed uitgelegd wat we gingen doen, wat het betekent en waarom we hiervoor kiezen. De bewoners zeiden: ‘Doe maar gewoon, als het maar goed is’,” vertelt Niels Geerts, planontwikkelaar renovatie bij Woonbedrijf.
“De bewoners zijn geen proefkonijnen, maar de eerste geluksvogels,” zegt Davey Külter, projectmanager bij BAM Wonen. “Het dakpakket is uitgebreid getest en goedgekeurd, het isoleert de woningen goed én het benut gecertificeerd stro van Brabantse akkers.”
Van land tot pand
BAM Wonen en Woonbedrijf zijn verbonden aan initiatieven die gebruik van biobased materialen stimuleren, zoals het Building Balance-programma ‘Van land tot pand’. Ook zijn beide bedrijven projectpartners van het Manifest Regionaal Materialennetwerk. Deze samenwerking met de gemeente Eindhoven, corporaties en bouwpartners zorgt voor versnelling en opschaling van duurzame bouwmaterialen met circulaire, regionale ketens. Het stro dat BAM Wonen en Woonbedrijf voor deze dakelementen gebruiken, is een bijproduct van Brabantse graanteelt.
Vergaand
De ontwikkeling van het biobased dakelement liep grotendeels gelijk aan de uitvoering van de Vaartbroekse verduurzaming. Alle 243 woningen worden deze zomer energiezuinig opgeleverd. De laatste 6 woningen kregen de innovatie primeur; de andere 237 woningen kregen traditionele dakisolatie. Woonbedrijf evalueert binnenkort hoe de biobased dakelementen verder toepasbaar zijn bij haar andere projecten. Samen met Woonbedrijf en andere ketenpartners zoekt BAM Wonen naar het industrialiseren van meer biobased toepassingen.
Naast dakisolatie kregen alle bewoners ook duurzame verbeteringen zoals nieuw HR++ glas, nieuwe buitendeuren, geïsoleerde kruipruimtes, mechanische ventilatie, vernieuwd voegwerk, schilderwerk aan de buitenzijde en – waar nodig – een nieuwe badkamer, keuken of toilet. Deze vergaande verduurzaming draagt bij aan meer wooncomfort en een lager energieverbruik voor bewoners.
https://woonbedrijf.com/News/6802